Ramadhin: Suriname heeft niet zelf gekozen voor Pfizer
17 Jan, 08:36
foto
Minister Amar Ramadhin van Volkgezondheid geeft toelichting over het Covid-vaccin.


Suriname heeft niet zelf gekozen voor het vaccin van Pfizer en BioNTech. Covax, een organisatie van 73 landen, waar Suriname ook lid van is, voert met alle vaccin producenten gesprekken en heeft met Pfizer overeenstemming kunnen bereiken voor haar leden. Dit heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid toegelicht. “Want als we zelf zouden gaan onderhandelen, zouden we in de laatste rij van de laatste file staan, geeft hij aan. “We zouden pas in 2022 aan de beurt komen.”

Op de laatste gehouden regeringspersconferentie deelde Ramadhin mee de registratiecommissie het gebruik van Pfizer heeft goedgekeurd en groen licht geeft om het te importeren.  "Ik kan u verklappen dat we onze registratiecommissie voor geneesmiddelen, deze week hebben gevraagd om te kijken naar de veiligheid en goedkeuring van het Pfizer-vaccin," zei Ramadhin tijdens de persontmoeting. "Ik kreeg net de mail binnen dat de registratiecommissie een positief advies geeft om een importvergunning te verlenen voor de import van Pfizer. Dat betekent dat deskundigen in Suriname ook content zijn met het gebruik van het Pfizer/BioNtech-vaccin voor de Surinamer."

Aan Ramadhin is gevraagd waarom er niet voor een goedkopere vaccin is gekozen. Pfizer is duur in aanschaf. De opslagkosten zijn ook hoog: het moet bij -70 graden bewaard worden. Er zijn twee doses nodig per persoon. “We hebben niet zelf gekozen,” deelde hij mee. Covax gaat onderhandelen voor haar leden. Op dit moment is er een ‘rush’ op de vaccins. De organisatie versterkt de onderhandelingspositie van landen als Suriname bij de Covid-producenten.  “U snapt dat wij als land openstaan voor alle vaccins,” merkt Ramadhin op. “We kiezen nu voor ‘emergency use’, we kiezen voor wat het snelst beschikbaar is. Uit de Covax agreement is er ondertussen een succesvolle onderhandeling geweest met Pfizer. Dus we hebben geen andere keus.”

“We kijken ook naar andere vaccins,” benadrukt Ramadhin. “Maar voor nu, voor deze groep zijn we aan Covax verbonden en we zijn daardoor afhankelijk van de overeenkomsten die Covax zo snel mogelijk kan krijgen. Ze onderhandelen met alle vaccinproducenten. Maar zodra de mogelijkheid er is, zullen we uiteraard kiezen voor één die even effectief en misschien  goedkoper is. We proberen ook om via bevriende naties aan vaccins te komen.”

René Gompers
Advertenties