De leugen regeert
04 Jan 2021, 02:49
foto
Iona Edwards (NDP-fractie)


INGEZONDEN

In 2020 heeft de machtswisseling plaatsgevonden. Het volk heeft besloten en als democraten leggen wij ons neer bij dat besluit. Echter moeten wij opmerken dat bij de nieuwe regeerders en vooral bij de VHP de leugen regeert. De komende maanden liggen er absoluut geen mooie tijden voor ons.

Als wij terugblikken ervaren we 2020 als een jaar, waarin het volk een "een grote worst" is voorgehouden. Maar is het volk na bijkans 6 maanden regering Santokhi/Brunswijk tevreden? 2020 markeert zich als het jaar van de leugen. Grove leugens die het volk zijn voorgehouden ten einde regeermacht te verkrijgen. De samenleving ervaart de naschokken van deze leugens elke dag in haar zak.

Zo zou de government take worden afgeschaft, de koers beneden SRD7,- worden gebracht, de salarissen waardevast worden gemaakt, openbare transport en onderwijs zouden gratis zijn, criminaliteit zou ingedamd worden, het 200 dagen plan zou worden uitgevoerd, IMF zou niet eens in beeld zijn, Euro 4 miljard zou voor de hand liggen, diaspora zou grote investeringen plegen enz. Dit zijn maar een paar van de zaken die wij kunnen opsommen. Er is nog een waslijst aan voorbeelden die wij kunnen opnoemen van leugens die het volk zijn voorgehouden. Erger nog is precies het tegenovergestelde gedaan. Weten de VHP'ers hoe duur een ei kost? Trouwens de pluimveesector ligt nu ook op haar gat. Deze fase van de regeerders, die getypeerd wordt als de urgentiefase, heeft het volk de das omgedaan.

Om maar niet te schrijven over goed bestuur, transparantie en handhaving van wet en recht. De huidige machtshebbers zijn het beste voorbeeld van hoe de Covid-19-regels constant te overtreden. Sterker nog, hoe leden van de Raad van Ministers moeten liegen om die overtredingen goed te praten. Nepotisme wordt onder de huidige regeerders hoog in het vaandel gehouden. De accommodatie van familie, vrienden en partij sponsoren zijn enkele voorbeelden. Niet alleen voor Suriname, maar voor de wereld. Bepaalde familieleden van de huidige regeerders kunnen in het Guinness Book of Records een plekje bemachtigen, als u kijkt naar het aantal functies dat ze bekleden binnen de overheid.

Dit is slechts de urgentiefase van de regeerders, waarvan de uitvoering tot maart zal duren. Deze fase zal hoogstwaarschijnlijk afgerond worden met de afschaffing van de subsidie op elektra en water. Geen wonder dat er van het volk geduld, discipline en vastberadenheid wordt gevraagd. De familie en vrienden van de huidige regeerders hoeven dat in elk geval niet. Voor hun geldt 'Alen fadon ef a no fadon, anamu no sa pina dringi watra'.

2021 schijnt werkelijk een "mooi" jaar te worden, maar niet voor het volk. De inkomsten- en loonbelastingen zullen worden verhoogd. Verder ook nog de verhoging van de omzetbelasting. Het volk is slim genoeg om te weten dat deze belastingen op hem zullen worden verhaald. Met de reeds onbetaalbare prijzen, de struggle om elke dag brood op tafel te leggen en ook nog de intrekking van de Bazo-kaarten, is het volk nu meer dan ooit vastgeketend in de cyclus van armoede. Dat er licht schijnt in de tunnel is de zoveelste leugen. Geen enkel volk op deze aardbol heeft het beter gehad met de komst van IMF. De stabilisatiefase zal dus alleen het inkomen van de regeerders, familie en vrienden stabiliseren. Het volk zal er niets van merken.

De groeifase waarover men het heeft zal hoogstwaarschijnlijk komen, wanneer de eerste barrels aardolie uit ons kustgebied worden gepompt. Maar als die groei ten bate van het volk zal zijn, zal weer een ander discussiepunt worden voor een later tijdstip. Voor nu staat vast dat bij het beleid van deze regering niet de mens centraal staat, maar het geld. Maar daar komen we nog op terug, want de lijst van leugens wordt inmiddels elke dag langer. De regering kan het inkorten als zij alvast begint met de afschaffing van de government take of ten minste de beloofde subsidie van de agrariërs uitbetaalt en de Covid-19-regels naleeft door minder te feesten. Want alwansi yu furu wan baskita nanga tori, na yu du musu sori. Un set en werkelijk!

Iona Edwards
(DNA-lid van de NDP-fractie)

Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November