Ambassadeur Soeknandan is Caricom Energy Personality 2020
26 Dec 2020, 04:47
foto
Dr. Manorma Soeknandan, plaatsvervangend Caricom-secretaris-generaal. (Foto: Caricom Secretariaat)


Manorma Soeknandan is uitgeroepen tot Caricom Energy Personality 2020. Soeknandan is plaatsvervangend secretaris-generaal en voorzitter van het Caricom  secretariaat Energiecomité. De erkenning wordt gegeven aan Caricom-burgers die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd op het gebied van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, toegang tot energie, veerkracht en elektrificatie op het platteland. Soeknandan heeft met haar inspanningen op het gebied van duurzame energie in de regio haar stempel gedrukt.

Door de inspanningen en investeringen in initiatieven op het gebied van schone energie meer bekendheid te geven in haar huidige hoedanigheid van plaatsvervangend secretaris-generaal en voorzitter van het Caricom secretariaat Energiecomité, is Soeknandan een vrouw van actie. Een vrouw die vastbesloten is om de ambitieuze visie van het Caribisch gebied als een wereldwijd voorbeeld van hernieuwbare energie te vervullen. Ze hanteert een multifocale benadering die een evenwicht vormt tussen wetgeving, onderwijs en projectmanagement. De carrièrediplomaat is goed thuis in het verheffen van de profielen van instellingen die richting geven aan de energievisie voor de regio.

Duurzame ontwikkeling kwam voor het eerst op de radar van ambassadeur Soeknandan tijdens een bijzonder moeilijke periode voor Suriname. "Als ambassadeur moet je ervoor zorgen dat de energie- en waterrekeningen, de kosten voor veiligheid en dergelijke onder een bepaald niveau blijven. Dat je effectief en efficiënt kunt sparen om andere dingen te doen. Je besteed niet te veel, je besteed verstandig," legt ze uit.

Ze memoreert een moment in 2014 waarop de stroomrekening van het secretariaat niet was betaald en het Guyana Light and Power bedrijf, de stroomvoorziening stopte. "De ironie was dat er tegelijkertijd een bijeenkomst plaatsvond over economische ontwikkeling, en het was een energiebijeenkomst." Het was op dat moment dat ambassadeur Soeknandan wist dat verandering op handen was. "Ik zei tegen mezelf 'zo kunnen we niet doorgaan'. Het zijn schaarse middelen en we moesten iets doen. We moesten het werk verbeteren, wat geld uitgeven aan het upgraden van de infrastructuur en zo zijn we begonnen."

"Stel je voor dat je financieel volledig afhankelijk bent van de lidstaten, en elke financiële, sociale en economische beslissing zal altijd een impact hebben op het Caricom Secretariaat. Je moet effectiever worden," merkt ze op. Anders zaken doen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de dienstverlening is een terugkerend thema geweest voor  ambassadeur Soeknandan in haar professionele taken. Het was één van de meer opmerkelijke uitdagingen waarmee de Surinaamse bevolking wordt geconfronteerd bij het maken van een volledige verschuiving naar een duurzame levensstijl.

"Ik denk dat met betrekking tot bosbouw en ecotoerisme er een aantal economische factoren is die van invloed zijn op de mensen die geld willen verdienen, wat zeer schadelijk kan zijn voor het binnenland," verklaart ze. "Als je het hebt over duurzaam leven, dan is dat ook als je bouwt in beboste gebieden, wat er tegenwoordig gebeurt. Stedelijke planning (…) dat alles maakt deel uit van duurzame ontwikkeling. Het is niet alleen energie, maar ook veel meer - het is klimaatverandering en er zijn zoveel dingen aan verbonden. "

Bruikbare oplossingen van ambassadeur Soeknandan zijn vervat in het vijfjarig Strategisch Plan voor de Surinaamse Gemeenschap. Het document identificeert landbouw als een van de belangrijkste aandachtsgebieden om de regio te stimuleren in haar inspanningen voor economische veerkracht en duurzame groei en ontwikkeling. "Ik ben er zeker van dat als mensen vroeger niet inzagen hoe belangrijk het is dat landbouw in onze regio zelfvoorzienend wordt, ik weet zeker dat we nu met Covid-19 beseffen dat we het niet kunnen zonder landbouw. We moeten investeren in de agro-industrie, en het heeft echt een verandering in mindset en prioriteiten nodig ”, benadrukt ze.

Ambassadeur Soeknandan was ook betrokken bij het gloeilampenprogramma van Guyana naar Suriname. Ze heeft ook een aantal programma's geïntroduceerd die Suriname op een directe weg zetten om duurzaam leven in het hele land aan te moedigen. Ook bij de oprichting van het Caribbean Agricultural Health Food Safety Agency (Cahfsa) in 2010 heeft de diplomaat een belangrijke implementatierol vervuld.

Soeknandan was eerst Caricom-ambassadeur voor Suriname. Daarna werd ze de eerste vrouwelijke Surinaamse ambassadeur in buurland Guyana. Ook in Cuba en Jamaica was ze de Surinaamse vertegenwoordiger. In 2014 trad ze officieel toe tot de Caricom als plaatsvervangend secretaris-generaal.
pdf-icon.gif Dr._Manorma_Soeknandan_woman_of_action_.pdf                
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April