Advocaten Van Het Bos belicht natuur en beschermers
02 Dec, 22:45
foto


De natuurserie Advocaten Van Het Bos van stichting Skrifi is dinsdag geruisloos van start gegaan. Dit is bewust gedaan, zegt Kevin Headley. "Het is statement. Want zo werkt de natuur. Onopvallend en weinig ruchtbaar. Maar de impact is enorm en blijvend. Dat is ook de bedoeling van het mediaproduct.

De serie bestaat uit vier afleveringen, tussen de tien en vijftien minuten, waarin personen worden belicht die zich inzetten voor natuurbehoud en natuurbescherming in Suriname. "We nemen een kijkje in hun leven; wat motiveert hen om dit werk te doen? Over welke verstoringen/bedreigingen maken zij zich druk? En welke actie ondernemen zij om dit tegen te gaan? Zij zijn de advocaten van het bos.

In de eerste reeks worden professor Sieuwnath Naipal, Sirano Zalman, Cindyrella Kasanpawiro en Monique Pool belicht. Naipal vertelt over de mangrovebossen en het project Weg naar Zee. Zalman praat over hoe samen met de natuur te ondernemen. Kasanpawiro legt uit over het belang van het monitoren van het bos en Pool deelt passie voor de zorg van onder meer de luiaards in Suriname. Het doel van het project is het bevorderen van de bewustwording over natuurbehoud onder de Surinaamse samenleving. Verder worden projecten belicht over natuurbehoud en de natuurbeschermers.

De serie is onderdeel van het multimedia platform Sranan Grun waarin de bewustwording over het belang en schoonheid van de Surinaamse natuur centraal staat. Door korte films en artikelen met achtergrondinformatie over diverse projecten die in Suriname worden uitgevoerd over de natuur probeert de organisatie de  samenleving inzicht te verschaffen over het belang van het bos. De schoonheid van diversiteit aan dieren en planten en de fascinerende manier waarop 'de natuur' groeit, maar ook de kwetsbaarheid daarvan.

De stijl van de serie is orthodox, mooie beelden afgewisseld met rauwe, bewegende beelden. Soms ruw en hard gesneden. Ook een bewuste keuze, aangezien de natuur mooi, rauw en soms ook hard is, merkt Headley op. Dat de serie die op diverse stations op tv en op het internet te zien is, is de laatste bewuste keuze. Wanneer het product langskomt kan de kijker er bewust voor kiezen de serie te bekijken of er ook gewoon op eigen initiatief op zoek naar gaan. Uiteindelijk wil de organisatie dat wij als samenleving bewust ervoor kiezen beter met onze omgeving en de natuur om te gaan.

Deze serie is geproduceerd door stichting Skrifi in partnerschap met de Suriname Conservation Foundation. De serie wordt uitgezonden op ATV, STVS en ABC en is na de tv-uitzending te zien op de website van de Suriname Conservation Foundation en Skrifi.

Advertenties