Onhygiënische en ongecontroleerde toestanden te South Drain
01 Dec, 13:59
foto
Te South Drain hebben de Cubanen overal tenten opgeslagen onder de felle zon.


Wie had gedacht dat vluchtelingen toestanden zoals die zich voordoen in Venezuela, Guatemala en Honduras een ver van mijn bed show waren, is bedrogen uitgekomen. Sinds het weekend zijn dezelfde taferelen te zien op het veerplein van Canawaima te South Drain, waar normaliter de oversteek naar buurland Guyana wordt gedaan. Honderden Cubanen hebben er hun tentjes opgeslagen, ze koken op straat en nemen geen van de Covid-19-maatregelen in acht. De groep wil weg uit Suriname, maar de grenzen zijn sinds het eerste Covid-19-geval zich voordeed in maart, gesloten. Velen vragen zich af waarom niemand heeft ingegrepen bij de verplaatsing van zo'n grote groep mensen.

Tot nog toe zijn er geen maatregelen genomen door de bevoegde autoriteiten. Starnieuws verneemt dat de politionele diensten, het quick response team en de districtscommissaris van Nickerie op dit moment op weg zijn naar South Drain. Dat het om een georganiseerde actie gaat, blijkt uit de tenten en foerage die de mensen bij zich dragen. Er wordt overal gekookt, mannen staan overal te plassen, terwijl ook de sporen te zien zijn dat de mensen hun behoefte hebben gedaan, waar het hun uitkwam. Er zijn lampjes die op zonnepanelen werken, grote tassen en aan alle kanten hangen ondergoed, baddoeken en diens meer te drogen aan geïmproviseerde waslijnen.

Onder de groep die meer dan 500 personen telt, zijn ook zwangeren en kinderen. Alles wijst erop dat de Cubanen, die naar Suriname kwamen voor een beter bestaan, nu haast hebben om het land te verlaten. Veel heeft te maken met de verkiezingswinst van Joe Biden als president-elect in de Verenigde Staten. Hij heeft zich voorgenomen het strikte immigratiebeleid van president Donald Trump weg te maken.


De Cubanen nabij het veerplein Canawaima te South Drain, hebben een afwachtende houding aangenomen.

Hanisha Jairam, president-commissaris van Canawaima veerverbinding, heeft aan de Nickeriaanse media gezegd dat zij verrast is door de groep. Maar aangezien de grenzen gesloten zijn, zal zij onder geen beding de verbinding openstellen voor deze groep Cubanen. Op het complex zelf hebben de Cubanen een afwachtende houding. Er zijn geen tekenen dat ze zich vandaar zullen verwijderen. De bussen waarmee de groep naar South Drain is gebracht, zijn al weg. Er staan slechts enkele auto's her en der verspreid.

In de groep Cubanen die bivakkeren te South Drain, zijn ook zwangeren en kinderen.
Advertenties