Kippenkwekers roeren zich, voerprijs moordend
26 Nov, 12:30
foto
De prijs van kippenvoer en de beschikbaarheid daarvan, zijn voor vele kippenkwekers dringend problemen die moeten worden aangepakt.


Pluimveehouders verenigd in de Coöperatie Vereniging Pluimveeboeren Suriname (CVPS) willen dat de regering binnen een week een adequate oplossing vindt voor het voerprobleem waarmee de sector kampt. Ze vragen ook dringend dat de regering ook andere zaken waarmee de pluimveesector zit zo spoedig mogelijk aanpakt en grote overschotten van kippen en eieren voorkomt. "Anders is het voor ons een stille wenk dat zij ondanks toezeggingen dat het klein- en middelgroot bedrijf in welke sector dan ook voor hen heilig is, holle frases zijn."

In een verklaring zegt de pluimvee-coöperatie dat de grote kippenkwekers niet klagen, "waardoor vele kippenboeren voet bij stuk houden dat deze grote boys altijd voer krijgen van de voerfabrikanten en waarschijnlijk ook nog tegen een voordeligere prijs." De kippenkwekers maken op allerlei manieren duidelijk dat zij gebelgd zijn door de situatie. Het water zit aan de lippen van de meeste kleine ondernemers. "Wij kunnen geen dag langer wachten." Verslechtering binnen deze sector betekent dat meer dan duizend arbeidsplaatsen in gevaar zijn. De coöperatie waarschuwt ervoor dat als de overheid niet spoedig in samenspraak met de totale sector tot de juiste oplossingen komt, de samenleving straks ook nog hogere prijzen voor kip en eieren moet betalen.

Het grootste probleem binnen de sector is de beschikbaarheid van betaalbare voer. Enkele familie- en kleine bedrijven zijn al over de kop gegaan en anderen moesten noodgedwongen vanwege de gestegen voerprijs en de lage verkoopprijzen van ei en kip, wachten om nieuwe partijen leg- en slachtkuikens in te zetten. De coöperatie zegt dat de kostprijs van ei en kip nu hoger is dan de verkoopprijs. Zij wijst erop dat middelgrote het nog enkele weken kunnen uitzingen, dan "zullen ook zij met de gebakken peren blijven zitten."

De prijs van voer is in korte tijd met enkele verhogingen nu meer dan 100% duurder dan een jaar geleden. De kippenkwekers zijn gebelgd. Het bestuur van de coöperatie zegt dat het moeite kost om de leden in toom te houden, "anders vinden er acties plaats."
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January