Na protesten: Guatemala schort begroting 2021 op
24 Nov, 09:24
foto
President Alejandro Gianmattei van Guatemala praat tijdens een persconferentie in Guatemala City, Guatemala. (Foto: Reuters)


Guatemala heeft het definitieve ratificatieproces voor de begroting voor 2021 opgeschort. Nadat wetgevers de begroting hadden goedgekeurd, leidde het dit weekend tot gewelddadige protesten en aanvallen op de wetgevende macht, zei de president van het Congres van Guatemala, Allan Rodriguez.

Congresleiders kwamen zondag bijeen om de begroting te bespreken, die voorzag in bezuinigingen op de uitgaven voor gezondheidszorg, onderwijs en mensenrechten, en een toename van de overheidsschuld. "Om de bestuurbaarheid van het land en de sociale vrede te handhaven, hebben we afgesproken om de goedkeuring van de inkomsten- en uitgavenplannen voor de begroting 2021 op te schorten", zei Rodriguez maandag op de sociale media van het Congres.

Het budget zou naar president Alejandro Giammattei gaan om te worden ondertekend, maar zaterdag staken demonstranten het Congresgebouw in brand uit protest tegen het plan. In plaats daarvan wordt het budget van volgend jaar gebaseerd op het bestedingsplan voor 2020. Dat brengt het 8,2 miljard quetzals (US$ 1 miljard) boven het bedrag dat was voorgesteld voor 2021, inclusief extra uitgaven om de coronaviruspandemie aan te pakken.


Het budget zou naar president Alejandro Giammattei gaan voor goedkeuring, maar zaterdag staken demonstranten het Congres in brand uit protest tegen het plan. (Foto: Reuters)

Het Midden-Amerikaanse land heeft 4.076 doden geregistreerd door Covid-19 en heeft bijna 120.000 infecties.

Voorafgaand aan de bijeenkomst riep de Guatemalteekse regering de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op om de dialoog tussen politieke krachten te helpen faciliteren, na te hebben gewaarschuwd dat sommige minderheidsgroepen een staatsgreep wilden plegen.

Guatemala heeft ook te maken met de gevolgen van twee grote orkanen die de afgelopen maand Midden-Amerika hebben geteisterd en die meer dan 350.000 mensen in het land hebben getroffen.
Advertenties