Verfraaiing tuin voor woongenot terminale cliënten
23 Nov 2020, 02:47
foto
Vrijwilligers bezig de tuin van de hospice aan te pakken. Zaterdag is het werk begonnen.


Vrijwilligers van Hospice de Horizon hebben besloten om het woongenot van de bewoners nog meer te verhogen. Dit doen zij door de tuin te laten verfraaien. Maja Neral-Mangroe, vrijwilliger bij het hospice, is op dit idee gekomen. "Ik vind het gebouw mooi en de kamers, fleurige kleuren, ik merkte dat er een leuk terrasje was, maar het uitzicht was minder. Vanaf januari (2020) ben ik met een andere collega begonnen om plantjes te verzamelen, die zijn nu op het terras. Op gegeven moment leek de tuin mij te groot."

Neral-Mangroe is ervan overtuigd dat een prettig overzicht een belangrijke bijdrage zal leveren aan het woongenot van de bewoners. "Voor degenen die hier komen te liggen, hun horizon is vaker achter de horizon, dan vind ik wel dat hun laatste dagen, vooral voor de terminale zorg, dat zij op een hele mooie tuin moeten uitkijken en met blijdschap en alle rust hun ogen kunnen sluiten. Ik geloof dat de tuin daaraan een belangrijke bijdrage kan leveren."

De vrijwilligers hebben daarna de directeur van Virgil's Gardening, Virgil Niekoop, bereid gevonden om de tuin kosteloos te verfraaien. Het bedrijf zal vrijwilligers van het hospice kosteloos begeleiden om de tuin te onderhouden. Ook is besloten om vanaf januari 2021 tot en met mei van dat jaar de tuin kosteloos te onderhouden. "Toen ik hoorde over het werk van het hospice, heeft het mij geraakt. Ik sta 100% hierachter", zegt Niekoop die al ruim 23 jaar in de gardening business zit. Zaterdag is het startsein gegeven voor de verfraaiing.

Hospice de Horizon is een prettig verblijf voor personen die palliatieve terminale zorg nodig hebben. "Personen die palliatieve terminale zorg nodig hebben, zijn personen van wie de behandelende specialist zeggen dat zij uitbehandeld zijn, dat ziekenhuiszorg geen meerwaarde biedt en de levensverwachting (volgens de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie) maximaal drie maanden is." Dit zegt Ruth Mangroe, verpleegkundig directeur van het Diakonessenhuis en de motor achter het hospice.

Tot nog toe is Assuria de enige verzekeraar die deze zorg heeft opgenomen. De Horizon streeft ernaar dat meerdere verzekeraars deze zorg verzekeren, omdat de gemiddelde Surinamer deze niet kan betalen. "Het is toch belangrijk dat personen hun laatste dagen in een prettige, warme omgeving kunnen doorbrengen. Meestal zijn er nog laatste wensen en laatste gesprekken die zij willen voeren met de familie en daar is er geen ruimte voor in het ziekenhuis", zegt Stenna Pinas, coördinator van de Horizon.

Sinds kort biedt het hospice ook Respijt Zorg. Dat betekent dat mantelzorgers die tijdelijk ontlast willen worden van de zorg, de cliënt bij het hospice kunnen onderbrengen. De eerste persoon die hiervan gebruik heeft gemaakt, is de 86-jarige Guno Kletter, gepensioneerde medicus. Hij is kort geleden uit het ziekenhuis ontslagen na een operatie. Het verblijf in het hospice heeft hij als prettig ervaren. "Er is een grote mate van vrijheid, je kunt zelf bepalen waar je zit en wanneer je wakker wordt en naar buiten wil. De verzorgers zijn niet opdringerig."

De Horizon heeft ruimte voor maximaal 4 personen en is verbonden aan het Diakonessenhuis.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April