Slechte sanitatie eist jaarlijks 1.8 miljoen levens
19 Nov 2020, 13:22
foto
Voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard.


Elk jaar sterven er 1.8 miljoen mensen aan ziektes die gerelateerd zijn aan fecaliën, ontlasting die niet op een goede manier wordt opgeslagen. Ongeveer 297.000 kinderen onder de vijf jaar - meer dan 800 per dag - sterven jaarlijks aan diarreeziekten als gevolg van slechte hygiëne, slechte sanitaire voorzieningen of onveilig drinkwater.

Meer dan de helft van de wereldbevolking – ongeveer of 4,2 miljard mensen - heeft geen veilige sanitaire voorzieningen. Ruim 40% van de wereldbevolking – ongeveer drie miljard mensen – leeft zonder elementaire handwasvoorzieningen en heeft thuis geen water en zeep. Elk jaar wordt op 19 november, Wereld Toilettendag, daarom extra aandacht gevraagd voor het belang van goed sanitaire voorzieningen zoals toiletten. Voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard zegt dat de sanitaire voorzieningen tegenwoordig veel beter zijn in vergelijking met vroeger, toen ziekten zoals dysenterie en tyfus doodsoorzaak nummer 1 waren in Suriname. Toch hebben nog niet alle huishoudens in Suriname de beschikking over goede toiletten. Dat geldt vooral voor de districten en het binnenland.

Belang openbare toiletten

Stutgard merkt op dat openbare toiletten een bijzondere bijdrage kunnen leveren aan de algemene hygiëne. “De meeste huishoudens beschikken wel over een toilet, maar we zitten niet 1 x 24 u thuis. Er zijn momenten waarop we het huis uit moeten gaan en dan moet je plotseling dringend je behoefte doen. We weten allemaal hoe sommige manspersonen in een hoekje gaan, bij een winkel gaan staan en hun urine daar zo loslaten, waardoor je een heel onhygiënische situatie hebt. Openbare toiletten maken het mogelijk, als je uit je huis bent en je je behoefte wil doen, dat je dat op een hygiënische manier kan doen. Ik vind zelf dat er nog te weinig openbare toiletten zijn in Suriname. Op een dag als 19 november moet de bewustwording komen om meer van deze openbare toiletten te realiseren in Suriname. Openbare toiletten zorgen ervoor dat de hygiëne in het hele land kan worden opgevoerd.”

Grote voorvechter goede hygiëne
Als voedseltechnoloog/microbioloog is Stutgard al jaren een grote voorvechter van het bewuster maken van de gemeenschap over het belang van hygiëne. Hij is een van de grote motoren achter het handenwassenprogramma van Intermed Caribe, dat diverse onderdelen omvat, van het informeren van kinderen via een scholenwedstrijd tot het leveren van een bijdrage om openbare toiletten zo hygiënisch mogelijk te maken voor grote delen van de gemeenschap.

Stutgard legt uit dat onder meer wordt nagegaan waar er behoefte is aan openbare toiletten, maar ook waar gerepareerd of van handwassystemen of zeep voorzien moet worden. Enkele van deze openbare toiletten zijn die aan de Waterkant nabij Uncle Ray en te Nieuw-Amsterdam bij het Openlucht Museum. Recent is in het kader van Wereld Toilettendag ook een schenking gedaan aan de toilettengroep van de Paramaribo Zoo.

Noodzaak handenwassen na toiletgebruik

De voedseltechnoloog/microbioloog benadrukt hoe belangrijk handenwassen is. “Mensen moeten zeker de moeite doen om hun handen te wassen nadat ze naar toilet zijn geweest, omdat onderzoek heeft aangetoond dat je nog zoveel toiletpapier mag gebruiken, een duizendste gram ontlasting komt op je vingertoppen. En op een duizendste gram ontlasting kan er altijd alsnog honderdduizenden tot een half miljoen bacteriën voorkomen. En tot die groep behoren de ziektekiemen”, legt Stutgard uit.

Wie na toiletgebruik dus zijn handen niet gaat wassen en daarna eten bereidt, kan het voedsel contamineren en zichzelf of andere mensen besmetten met ziektekiemen. “De kans op doodgaan is er altijd. Van Salmonella is bekend dat van de personen die geïnfecteerd worden, zo’n 10 tot 15 procent doodgaat. En ik denk dat het een kwalijke zaak is als je jezelf bijvoorbeeld schuldig gaat voelen dat je de oorzaak bent geweest voor de dood van een geliefde, omdat je gewoon je handen niet heb gewassen.”

Voordelen verbeterde sanitaire voorzieningen

Volgens de WHO verminderen slechte sanitaire voorzieningen het menselijk welzijn en de sociale en economische ontwikkeling als gevolg van effecten zoals angst, risico op aanranding en gemiste onderwijskansen. De voordelen van verbeterde sanitaire voorzieningen gaan wereldwijd dan ook veel verder dan alleen het verminderen van het risico op diarree. Zo zal het leiden tot minder verspreiding van darmwormen, schistosomiasis en trachoom, verwaarloosde tropische ziekten waaraan nog steeds miljoenen mensen lijden.

Een verbetering van de sanitaire voorzieningen kan ook de ernst en impact van ondervoeding verminderen én de waardigheid en veiligheid bevorderen van vooral vrouwen en meisjes. Het is namelijk gebleken dat vrouwen en meisjes die hun behoefte moeten doen in het openbaar blootgesteld zijn aan allerlei gevaren zoals verkrachting. Een ander voordeel van het toegankelijk maken van goede toiletten is dat het schoolbezoek van meisjes wordt gestimuleerd.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April