Voorzieningen ex-ministers op operatietafel
18 Nov, 07:37
foto
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken.


President Chan Santokhi en minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken hebben gisteren tijdens de begrotingsbehandeling aangevoerd dat gewezen ministers een zware last zijn voor de staatskas. Santokhi heeft aangekondigd dat binnenkort een wet ingediend wordt om de voorzieningen in te perken. Mensen die nauwelijks een jaar minister zijn, trekken een zware wissel op de middelen van  het land. Hier moet verandering in komen.

Somohardjo deelde mee dat per jaar aan kosten voor gewezen ministers ruim SRD 16.8 miljoen moet worden opgehoest. Het grootste gedeelte, SRD 15 miljoen, gaat naar ministers die zijn voorgedragen door de NDP of exponenten van die partij, zei de bewindsman.

De 'revo-ministers' van de periode 1980-1987 kosten SRD 3.034.905 per jaar. Voor de periode 1996 tot en met 2000 zijn de kosten die de Staat heeft aan gewezen ministers SRD 464.640 per jaar. Van 2000-2010 moet per jaar SRD 1.4 miljoen worden uitbetaald. Van 2010-2020 zijn de kosten voor de Staat voor gewezen ministers, wel heel hoog, SRD 12 miljoen per jaar, deelde Somohardjo mee.

"Als het aan mij persoonlijk ligt voorzitter, kan die regeling per direct worden opgeheven. Ik krijg nu al zoveel van het volk als ik over 5 jaren geen minister meer ben of wanneer de president of ABOP mij eerder naar huis stuurt, hoef ik niet daarna nog voor mijn hele leven te worden verzorgd door het volk. Ik snap natuurlijk dat sommige ministers moeilijk een andere baan kunnen vinden. Geef ze dan een bedrag waarmee ze een bedrijfje kunnen starten. Na mijn ministerschap heb ik nog mijn winkel en gym. Laten we in alle serieusheid kijken hoe we deze regeling kunnen aanpassen," betoogde Somohardjo.
Advertenties