Diasporabank en fonds onmogelijk zonder rechtsbescherming
13 Nov 2020, 14:32
foto


De Diaspora-adviseurs van de Surinaamse regering hameren op het belang van de Diasporabank en het fonds in Nederland, als mogelijk kapitaalverstrekkers voor de noodlijdende economie. Surispora vindt het idee briljant, maar ziet op korte termijn weinig heil. De Surinaamse regering is opgezadeld met heftige bancaire wanordelijkheden voor honderden miljoenen. Het opsporen en terughalen van deze gelden lijken vooralsnog niet een regeringsprioriteit, tot groot verdriet van het volk. Kortom deze criminele daden kunnen zich herhalen. Omdat het verantwoordelijke personeel en management nog ongestraft functioneert. Ook is niet duidelijk welke controlesystemen zijn ingesteld om het wegsluizen van gelden te voorkomen. Er is nog veel mistig in dit vraagstuk wat weinig vertrouwen geeft aan de Diaspora om hun gelden massaal naar Suriname te laten vloeien.


Als er een Diasporabank en fonds in Nederland worden opgezet, onder de Nederlandse bankenwetgeving, dan zal de Diaspora in Nederland zo een bank zeker omarmen en daar zaken mee willen doen. Maar het risico is en blijft de overdracht naar Suriname waar het monetaire stelsel nog wildwest is. Welke garanties biedt de Surinaamse regering om graaiers strafrechtelijk aan te pakken? Kortom, een prachtige droom, die een droom lijkt te blijven. De Diaspora in Nederland is onverbiddelijk, zij zullen rendement eisen en een maximale transparantie van hun inleg. Dat zijn nu juist zaken die op korte termijn niet gehaald zullen worden door de Surinaamse regering. Om de simpele redenen dat Suriname op dit moment zelf geen vertrouwenwekkende economie kan opzetten, terwijl banken dat nodig hebben. Of denkt de Surinaamse regering dat de Diaspora ook de volledige Surinaamse economie van a-z zal opzetten? Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de Surinaamse regering als het ware een nieuw 'leenstelsel' aan het bedenken is, nl. een Diasporabank en fonds. Hiermee vervalt men in een nieuw afhankelijkheidspatroon. In plaats van de mouwen op te stropen, trots en gedurfd aan de slag te gaan met eigen bronnen en potenties.


Handelsmissies van Nederlandse ondernemers naar Suriname en het belang en de noodzaak van wettelijk gereguleerde, beschermde, en solide banken zullen ook meteen opvallen bij potentiële investeerders. Immers zij zullen ook zaken willen doen met de Surinaamse banken. Hoe gaan deze banken rendement geven aan de investeerders? Waar halen de bijna failliete Surinaamse banken hun kapitalen op? Kortom hoe is nagedacht over dit vraagstuk in een niet producerende economie. De dromen en illusies stapelen zich verder op en de zorgen worden uitzichtlozer. Alles valt en staat met een wettelijk en strafrechtelijk beschermde bankwet. Daartoe lijkt Suriname nu niet in staat. Is het een idee om de totale bankensector in Suriname te centraliseren en transformeren naar een (1) bank? Voor een maximaal overzicht, krachtenbundeling en kwalitatieve dienstverlening. Maar ook het opzetten van goede digitale betalingssystemen (o.a. internetbankieren) wordt hiermee eenvoudiger. We leven in 2020 en de Surinaamse bankensector loopt jaren achter. Dus de volgorde is eerst een betrouwbare en kwalitatieve bankensector in Suriname en daarna aan de slag met een Diasporabank en fonds in Nederland.


Tot slot, Surispora heeft legio ideeën over rendabele economische spin-offs voor het geldverkeer Nederland – Suriname en visa versa, waar honderden duizenden Surinamers hier en daar direct gebruik van willen maken. Denk maar bijv. aan vastgoedtransacties, buitensporige commissies die verdiend worden door de Western Unions en cambio’s. Zolang de rechtsbescherming en handhaving van banken en financiële wanordelijkheden niet worden gedekt, is een Diaspora bank en fonds nog ver weg.



Kamal Ramkalup en Nerish Kalpoe


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April