Ghana: Ex-president Jerry Rawlings overleden
12 Nov, 11:17
foto

De voormalige Ghanese president, Jerry Rawlings, arriveert voor een gala diner voorafgaand aan de viering van het honderd jarig bestaan van het Afrikaans Nationaal Congres, in Bloemenfontein op 2 januari 2012. (Foto: Reuters)


De voormalige leider van Ghana, Jerry Rawlings, is overleden aan Covid-19. De 73-jarige Rawlings greep twee keer naar de macht tijdens militaire staatsgrepen, maar vervolgens bracht hij het West-Afrikaans land terug naar een democratisch bestuur.

De ex-president is vanmorgen overleden in het Korle-Bu Teaching Hospital in Accra, de hoofdstad van Ghana. Rawlings, een militaire heerser, regeerde van 1981 tot 2001 over Ghana. Hij leidde een militarie junta tot 1992 en diende daarna twee termijnen als democratisch gekozen president van Ghana.

Rawlings was een luitenant van de Ghanese luchtmacht toen hij voor het eerst een militaire coup pleegde als jonge revolutionair op 15 mei 1979. De coup kwam vijf weken voor de geplande verkiezingen om het land terug te brengen naar een burgerregering. Toen de coup mislukte, werd hij gevangen gezet en in het openbaar door de Krijgsraad ter dood veroordeeld. Er was een sterke publieke reactie, vooral nadat zijn verklaring in de rechtbank was voorgelezen, waarin hij de sociale onrechtvaardigheden uitlegde die hem tot handelen hadden aangezet.

Met name de gelederen van de strijdkrachten spraken hun diepe medeleven uit met zijn gestelde doelen. Toen hij op 4 juni 1979 opnieuw voor de rechtbank zou verschijnen, werd luitenant Rawlings uit hechtenis gehaald. Met de steun van zowel militairen als burgers leidde hij een opstand, die de Opperste Militaire Raad definitief uit zijn ambt verdreef en de Revolutionaire Raad van de strijdkrachten (AFRC) in het leven riep.

Nadat hij de macht aanvankelijk aan een burgerregering had overgedragen, nam hij op 31 december 1981 de controle van het land weer over als voorzitter van de Provisional National Defense Council. Daarna nam hij ontslag uit het leger en richtte hij het Nationaal Democratisch Congres op. Hij werd de eerste president van de Vierde Republiek. Hij werd in 1996 herkozen voor nog een vier jaar. Na twee ambtstermijnen, de limiet volgens de Ghanese grondwet, schoof Rawlings zijn vicepresident John Atta Mills in 2000 als presidentskandidaat naar voren.
Advertenties