4 nieuwe Covid-19 gevallen; besmettingen dalen
10 Nov, 20:40
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid (r) neemt een donatie van de PAHO in ontvangst.


Voor vandaag zijn vier personen positief getest. Volgens de website van de overheid zijn er 165 testen afgenomen. Drie personen zijn genezen verklaard. Het aantal active cases is op: 28. Elf personen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Vijf worden behandeld op de Intensive Care Unit. 12 mensen die positief zijn, zijn in isolatie.

Het aantal nieuwe Covid-19 besmettingsgevallen is de afgelopen weken verder gedaald. Er is nu sprake van sporadische/cluster besmettingen en de PAHO/WHO beveelt nu terugkeer naar code oranje of zelfs geel. Het ministerie van Volksgezondheid zegt in een update van het Outbreak Management Team (OMT), dat meer dan 90% van de bevolking nog geen immuniteit heeft tegen het coronavirus. Met andere woorden: een grote uitbraak zoals in Europa gaande is, kan Suriname overkomen als de bevolking de maatregelen niet meer naleeft. Men moet dus alert blijven.

Zo was er de afgelopen week een cluster van besmettingen in een visverwerkingsfabriek waarbij 12 arbeiders besmet zijn geraakt. Deze clusterbesmetting is onder controle gebracht door het BOG. De dalende trend in het aantal nieuwe Covid-gevallen laat zien dat men zich over het algemeen goed houdt aan de Covid-19 preventie protocollen voor transport, werk, sport en recreatie etc. en aan de landelijk afgekondigde maatregelen, zegt het OMT.

Het in quarantaine zetten en houden, met name voor reizigers uit Nederland blijft problematisch: men kan/wil niet naar een zelf betaald quarantaine hotel of thuisquarantaine met zelf betaalde bewaking. Dit heeft tot gevolg dat het BOG niet in staat is om de grote aantallen reizigers te controleren. Het gevaar voor de import en ongecontroleerde besmettingen in Suriname is dus erg reëel aan het worden, waarschuwt het OMT.

De bevolking moet ook toezicht helpen houden op familieleden die reizigers zijn uit gebieden waar de Covid-19-transmissie hoog is (Nederland, andere Europese landen, USA). Deze mensen moeten thuisblijven gedurende 10 dagen na aankomst, mond- en neuskap op houden en afstand houden. Het houden van grote (dans) feesten is vooralsnog verboden. Vooral in aanwezigheid van mensen die pas zijn teruggekeerd uit landen waar de Covid-19 overdracht hoog is (Nederland, USA) kunnen dergelijke feesten ‘mass-spreading events’ worden voor het corona virus. Het luchtruim zal binnenkort partieel worden opengesteld. Het OMT roept de samenleving op, om zich strikt te houden aan de voorgestelde voorwaarden.

Een andere update van het OMT betreft donaties die de afgelopen week zijn gedaan. De eerste bezending van de Nederlandse donatie aan Covid-19 hulpgoederen, namelijk 18 beademingsmachines, is deze week gearriveerd in Suriname. Er zijn ruim 300 pakken (scrubs) gedoneerd ten behoeve van verpleegkundigen van de ziekenhuizen en zijn er 5 beademingsmachines geschonken door het bedrijf DP World. Verder heeft een vertegenwoordiger van PAHO een grote bezending Covid-19 antigeen sneltesten gedoneerd en zijn er 76.000 PCR testkits door de PAHO aan Suriname geschonken. Het tekort aan lab disposablesis is echter een wereldwijd probleem dat Suriname ook raakt, geeft Volksgezondheid aan.
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January