VS: Kamala Harris doorbreekt barrières
08 Nov, 02:53
foto
De Amerikaanse senator Kamala Harris aanvaardt de nominatie voor de Democratische vicepresident tijdens een dankwoord voor de grotendeels virtuele 2020 Democratische Nationale Conventie vanuit het Chase Center in Wilmington, Delaware, VS op 19 augustus 2020. (Foto: Reuters)


Kamala Harris heeft zaterdag geschiedenis geschreven met haar verkiezing tot Joe Biden's vicepresident. Ze is de eerste vrouw, de eerste zwarte Amerikaan en de eerste Aziatische Amerikaan die het op één na hoogste Amerikaanse ambt heeft gewonnen.

Harris (56) wordt algemeen gezien als een voor de hand liggende kandidaat voor de nominatie van de Democratische Partij in 2024, mocht Biden, die 78 zal zijn bij hun inauguratie op 20 januari, besluiten geen tweede ambtstermijn te zoeken. Ze is niet publiekelijk ingegaan op dergelijke speculaties.

Edison Research en de grote Amerikaanse televisienetwerken hebben zaterdag hun overwinning geprojecteerd op basis van onofficiële eindresultaten, hoewel de zittende president, de Republikein Donald Trump, beloofde te blijven vechten voor de rechtbank.

Harris, een Amerikaanse senator uit Californië, heeft een staat van dienst op het gebied van verbrijzelende glazen plafonds. Ze diende als de eerste vrouwelijke officier van justitie in San Francisco en was de eerste gekleurde vrouw in Californië die tot procureur-generaal werd gekozen.

Haar achtergrond in het strafrecht zou een regering-Biden kunnen helpen bij het aanpakken van de kwesties van raciale gelijkheid en politie, nadat het land dit jaar werd overspoeld door protesten. Van haar wordt verwacht dat ze een topadviseur is op het gebied van gerechtelijke nominaties.

Harris, wiens moeder en vader emigreerden uit respectievelijk India en Jamaica, had haar zinnen gezet om de eerste vrouwelijke Amerikaanse president te worden toen ze tegen Biden en anderen streed voor de nominatie van hun partij in 2020. Ze stopte afgelopen december met de race na een campagne die deuken had opgelopen door haar weifelende opvattingen over gezondheidszorg en besluiteloosheid over het omarmen van haar verleden als officier van justitie.

Biden keek verder dan enkele van de harde woorden die Harris tegen hem had geuit tijdens die campagne om haar in augustus als zijn running mate te kiezen. Ze heeft bewezen een waardevolle en gepolijste stand-in te zijn, vooral aantrekkelijk voor vrouwen, progressieven en kleurlingen, allemaal cruciaal voor de verkiezingsverwachtingen van de partij.

Harris, die tijdens haar functies in de Senaat en het Witte Huis een diepgaand netwerk voor fondsenwerving ontwikkelde, heeft in de laatste maanden van de campagne een belangrijke rol gespeeld bij het bijeenhalen van recordbedragen voor Biden. Haar selectie veroorzaakte een uitbarsting van opwinding in de democratische basis en bij de donoren van de partij.

"Harris was altijd het meest logisch als running mate voor Biden omdat ze de mogelijkheid had om hem te helpen de democratische coalitie te verenigen over raciale en generatielijnen heen en in staat was om het enthousiasme op te wekken", stelde Joel Payne, een democratische strateeg die werkte voor Hillary Clintons presidentiële campagne van 2016.

Teamspeler

Beschuldigingen van progressieven dat Harris niet genoeg deed om politie-schietpartijen en gevallen van onrechtmatige veroordeling te onderzoeken toen ze de procureur-generaal van Californië was, droegen bij tot het mislukken haar eigen presidentiële race. Van die beschuldigingen kwam weinig naar boven in de periode als Biden's running mate.

Harris heeft haar staat van dienst vaak verdedigd door, net als vorig jaar tijdens een gemeentehuisevenement, te zeggen dat ze haar hele carrière had gewerkt "om het strafrechtsysteem te hervormen in de wetenschap dat het zeer gebrekkig is en moet worden hersteld."

Donald Trump en zijn herverkiezingscampagne hadden geprobeerd Harris in plaats daarvan af te schilderen als een instrument van democratisch links, die achter de schermen macht en invloed zou uitoefenen tijdens een presidentschap van Biden.

Voorafgaand aan haar selectie, zeiden verschillende assistenten dat Harris de bezorgdheid van sommigen in het kamp van de voormalige vicepresident kon wegnemen dat ze persoonlijk te ambitieus zou zijn om een ​​betrouwbare partner te worden. Harris heeft laten zien dat ze een teamspeler is, een minder prominente rol op zich neemt en virtuele en persoonlijke politieke evenementen organiseert die soms weinig berichtgeving trokken, terwijl ze vaak sprak in termen van wat Biden voor het land zou doen als hij verkozen zou worden en maakte ze een hartstochtelijke zaak tegen Trump.

"Joe en ik zijn op een vergelijkbare manier opgevoed", zei Harris over Biden tijdens haar debat in oktober tegen vicepresident Mike Pence. "We zijn opgevoed met waarden die gaan over hard werken, over de waarde en waardigheid van openbare dienstverlening en over het belang van vechten voor de waardigheid van alle mensen."

Dubbele plicht
Harris jongleerde haar taken als running mate met haar dagelijkse baan in de Senaat. Passend bij haar achtergrond als officier van justitie, was ze een behendige kruisonderzoeker van de Amerikaanse rechter van het Hooggerechtshof, Amy Coney Barrett, tijdens de hoorzitting in de Senaat van Barrett in oktober. Bij die gelegenheid heeft ze de campagneboodschap van Biden over gezondheidszorg en klimaatverandering verweven met haar vragen.

Als enige zwarte vrouw van de Senaat kwam Harris dit jaar naar voren als een leidende stem op het gebied van raciale gerechtigheid en politiehervorming nadat de politie van Minneapolis de Afrikaans-Amerikaanse man George Floyd in mei had vermoord. Ze marcheerde met demonstranten door de straten van Washington en won enkele liberale sceptici.


Kamala Harris liep vorig jaar als senaatslid en als Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap mee tijdens een demonstratie van stakende werkers van McDonalds die een minimum verhoging eisten van US$ 15 in Las Vegas, Nevada. (Foto: Reuters)

Toen hem vorige maand op "60 Minutes" werd gevraagd waarom hij - gezien de leeftijd van Biden - geloofde dat Harris klaar zou zijn om het presidentschap te over te nemen als hem iets zou overkomen, had de presidentskandidaat in een mum van tijd vijf redenen opgesomd.

"Nummer één, haar waarden. Nummer twee, ze is slim als een duivel, en nummer drie, ze heeft een ruggengraat als een laadstok. Nummer vier, ze is echt principieel. En nummer vijf, ze heeft aanzienlijke ervaring opgedaan in de grootste deelstaat van de Unie met het runnen van het ministerie van Justitie dat qua omvang de tweede is na het Amerikaanse ministerie van Justitie. En natuurlijk hoop ik dat dat nooit een vraag wordt," zei hij.

Harris is getrouwd met advocaat Douglas Emhoff, die van vaste waarde is geweest op het campagne-pad. Zijn twee kinderen uit een eerder huwelijk noemen hun stiefmoeder 'Momala'.
Advertenties