Begrotingen ministeries vragen om drastische aanpassingen
24 Jun 2011, 08:30
foto
André Misiekaba, waarnemend fractieleider Mega Combinatie. (Foto: Ramon Keijzer)


Nu al staat vast dat vrijwel alle 17 begrotingen van de verschillende ministeries aan het eind van de begrotingsbehandeling drastisch aangepast moeten worden. Veel noodzakelijke beleidsmaatregelen staan er niet in vermeld terwijl die wel tijdens de behandeling van de regeringsverklaring, door president Desi Bouterse zijn opgenoemd.

“Geen nieuwigheid dat de begroting met nota van wijzigingen moet worden aangepast”, zegt André Misiekaba van de coalitiefractie, (Mega Combinatie/NDP). Van een compleet nieuwe begroting zal volgens hem geen sprake zijn. Veel van de ontbrekende beleidspunten moeten volgens de parlementariër in de begroting 2012 worden opgenomen.

Niet realistisch
Waar Misiekaba aangeeft dat de begroting in oktober ingediend en daarna gewijzigd is, een leidraad is voor het beleid, heeft de oppositie in het parlement een andere mening. Bij de spreekbeurten van Chandrikapersad Santokhi en Radjkoemar Randjietsingh, beiden van de NF/VHP-fractie hebben zij aangegeven dat het budget totaal niet in realiteit is met wat onder andere president Bouterse heeft aangegeven tijdens de algemene politieke beschouwing op de regeringsverklaring,. Ook Harrish Monorath (Mega Combinatie/Nieuw Suriname) is van mening dat de begroting niet strookt met de niet kloppen wanneer die wordt afgezet tegen de reële koers nadat de SRD officieel met 20 procent is gedevalueerd.

Deze begroting is grotendeels overgenomen van de vorige regering. De echte Bouterse begroting zal die zijn van het dienstjaar 2012, die in oktober van dit jaar moet worden ingediend”, zegt Misiekaba. Randjietsingh heeft namens de Nieuw Front fractie aangegeven dat de meest belangrijke cijfers over de inkomsten en uitgaven van het beleid ontbreken in de begroting. De parlementariërs van de oppositie vielen vooral over de ontbrekende en niet correcte cijfers voor het ministerie van Justitie en politie. “Wat er wordt gezegd, is niet wat men doet” zei Randjietsingh bij herhaling.

Santokhi somde een reeks van toezegging op die zijn beloofd door president Bouterse om het veiligheidsgevoel in de samenleving terug te laten keren. Echter komen geen van die voornemens terug in de begroting van het ministerie van Justitie en Politie. Zo wordt in de begroting met geen woord gerept over het nationaal veiligheidsplan waarvan de president zegt dat het beleidsprioriteit nummer 1 is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May