Terwijl Amerika telt, houdt de wereld zijn adem in ...
Enkele Amerikaanse politieke commentatoren en burgerrechtengroeperingen hebben de voorbarige verklaring van de overwinning van Donald Trump in het Witte Huis veroordeeld. Ze waarschuwen voor het vertrappelen van al lang bestaande democratische normen.
De meeste wereldleiders en ministers van Buitenlandse Zaken zitten op eieren en proberen niet bij te dragen aan de electorale spanningen. "Laten we afwachten wat de uitkomst is", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab. "Er is duidelijk een aanzienlijke hoeveelheid onzekerheid. Het is veel krapper dan ik denk dat velen hadden verwacht. "
Maar terwijl Raab en anderen aandrongen op voorzichtigheid, brak de Sloveense premier door en feliciteerde Trump en de Republikeinse partij via Twitter. "Het is vrij duidelijk dat het Amerikaanse volk @realDonaldTrump en @Mike_Pence voor # 4moreyears heeft gekozen", schreef Janez Jansa, één van de Oost-Europese leiders, waaronder de Hongaarse Viktor Orban, die fervente bondgenoten van Trump zijn. "Gefeliciteerd @GOP voor sterke resultaten in de #US."
Uit het laatste aantal stemmen bleek dat de democratische uitdager Joe Biden een voorsprong had in het Electoral College - 224 stemmen tegen 213, er zijn 270 nodig voor de overwinning - maar het tellen moet nog steeds worden voltooid in ten minste vijf grote beslissende deelstaten: Pennsylvania (20 kiesmannen), Michigan (16), Wisconsin (10), North Carolina (15) en Georgia (16).

In 2000 stonden de verkiezingen tussen George W. Bush en Al Gore in het teken van Florida. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besliste uiteindelijk in het voordeel van Bush, vijf weken na de stemming.
In zijn opmerkingen suggereerde Trump dat het Hooggerechtshof - waar hij drie van de negen rechters heeft voorgedragen - opnieuw zou moeten beslissen over de winnaar.
Op Twitter waren de hashtags #Trump, #Biden en # USElections2020 trending van Rusland tot Pakistan, Maleisië tot Kenia en door heel Europa en Latijns-Amerika, wat onderstreept hoezeer elke regio van de wereld de uitkomst als cruciaal beschouwt.
In Rusland, dat Amerikaanse inlichtingendiensten ervan beschuldigen zich te willen bemoeien met de verkiezingen, was er geen officiële reactie. Maar Pro-Kremlin-wetgever Vyacheslav Nikonov, de kleinzoon van de minister van Buitenlandse Zaken van Stalin, adviseerde de Russen om popcorn in te slaan om de show te bekijken waarvan hij voorspelde het punt was bereikt waarbij duidelijk is hoe diep verdeeld de Amerikaanse samenleving is.
"De uitslag van de verkiezingen is de slechtste uitkomst voor Amerika", schreef Nikonov, die de overwinning van Trump in 2016 verwelkomde, op Facebook. "Degene die de juridische veldslagen wint, zal de helft van de Amerikanen niet als de wettige president beschouwen. Laten we grote hoeveelheden popcorn inslaan. "
'Het beïnvloedt ons allemaal'
In Australië zag menigten de resultaten binnenkomen terwijl ze bier dronken in een Amerikaanse bar in Sydney. "Het nieuws is zoveel beter wanneer Trump binnen is", zei Glen Roberts, met een rode 'Make Europe Great Again' baseballpet op. "Je weet nooit wat hij zei, het is zo goed. Ik denk dat het minder interessant wordt als Trump verliest."
Anderen onderstreepten snel de gevolgen van de stem van de VS wereldwijd. "Ik denk dat het ons allemaal raakt, wat daar gebeurt, het is echt van belang voor de komende vier jaar hier", zei Luke Heinrich, inwoner van Sydney.
Het in New York gevestigde Human Rights Watch, één van 's werelds toonaangevende burgerrechtenorganisaties, waarschuwde voor de noodzaak om een oordeel over de resultaten te reserveren totdat elke stem is geteld. Met een zeer hoog aantal post-in-stembiljetten dit jaar als gevolg van de Covid-19 pandemie, wordt verwacht dat de volledige telling in sommige deelstaten dagen zal duren.
Uitvoerend directeur Kenneth Roth zei dat premature overwinningsverklaringen gevaarlijk waren.
"Autocraten zijn misschien heel blij om de democratie in de Verenigde Staten te ondermijnen door een voorbarige verklaring van overwinning toe te juichen", zei hij.
China, wiens betrekkingen met de Verenigde Staten onder Trump tot het slechtste in decennia zijn gezonken, zei dat de verkiezingen een binnenlandse aangelegenheid waren en dat het "er geen standpunt over had". Chinese gebruikers van sociale media bespotten echter het falen van het Amerikaanse kiesstelsel om een snel en duidelijk resultaat te leveren. "Of hij nu wint of verliest, zijn laatste missie is om de schijn van de Amerikaanse democratie te vernietigen", schreef een gebruiker op het Twitter-achtige Weibo-platform in China woensdag.
"Laat Trump worden herkozen en de VS bergafwaarts brengen", schreef een ander.
In Nigeria zei een vooraanstaand politicus, senator Shehu Sani, dat de onzekerheid in de Verenigde Staten doet denken aan Afrika. "Afrika leerde de Amerikaanse democratie, Amerika leert nu de Afrikaanse democratie", tweette hij naar zijn 1,6 miljoen volgers.
Vandaag
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie