Column: Politieke Borrelpraat 636
01 Nov, 22:30
foto


“Daar gaan we weer: uit populisme wordt importmeel gesubsidieerd.”
“Ja, maar brood moet betaalbaar blijven.”
“En de rest van onze winkelproducten dan? Hou toch op man, weer dat goedkoop stemmen van volksmensen zien te bevredigen, jeetje, daar gaan we weer, voor de zoveelste keer….”
“Ja, maar die meelimporteurs zeggen dat ze nergens dollars tegen koers 14 kunnen vinden. Ze moeten nu al meer dan 17 srd voor een dollar neertellen.”
“Is net als bij die brandstofsubsidie, zal je er versteld van staan hoeveel er met dat geld geknoeid is.”
“Net zoals met de subsidie in de gezondheidssector: bepaalden worden zittend schatrijk en anderen gaan failliet zoals de ziekenhuizen. Eindstand: de zorg ligt bijkans op z’n gat.”
“Wat een kromspoor beleid: aan de ene kant worden de subsidies afgeschaft, dat eist het IMF, terecht, en aan de andere kant worden ze weer ingevoerd. We zwijgen even over die subsidie op kookgas.” 
“De ASFA heeft groot gelijk om tegen dit subsidiebeleid heftig te protesteren. De importhandel met een paar zware magnaten achter de schermen wordt bevoordeeld en de productiesector wordt weer naar beneden getrapt.”
“Terecht vragen de agrariërs zich af waarom zij als producenten van voedsel niet betrokken worden bij het subsidiebeleid van de overheid.” 
“Terwijl daar de hele oplossing van ons economisch falen zit: we moeten onze eigen productie daar waar die al draait, verder stimuleren. Maar nee, we gaan dure consultants in het buitenland betalen om ons ditzelfde te zeggen.”
“Dus geen subsidie aan meelimporteurs?”
“Nee! Zorg dat de meelimporteurs dollars tegen koers 14 krijgen.”
“En als die dollars er dan niet zijn?”
“Ze zijn er, maar worden verkeerd besteed, zoals al 45 jaren.”
“Je zegt weer zomaar dingen.”
“Er wordt toch 70.000.- US als boete per dag aan die Chinese baggeraar betaald? En toppers van bepaalde staatsbedrijven worden toch in US betaald? Anderen hebben gedollariseerde salarissen.”
“Chan: afschaffen dat gedoe, net als al die wurgcontracten in US.”
“En zwaar saneren met al onze ambassades, die kosten maar dollars en leveren neks op.”  
“En die dollars voor die gehuurde Boeing die al maanden aan de grond vliegt?”
“Jeetjes, ja! In plaats dat ze die stoelen eruit halen en die kist volledig vullen met vracht, op en neer naar Europa, boi, binnen een jaar is onze failliete vliegclub winstgevend.” 
“But why you worry, de Twin Towers komen eraan, die zullen ons van de economische ondergang redden.”
“Net als die Corantijnbrug een plan van paars ten behoeve van ‘het Syndicaat’, niet voor ons.”
“Hopelijk komt de Kennissenkring met een bruikbare oplossing en wordt hun komende discussie weer niet het zoveelste intellectueel gebabbel in den lande dat vanwege gebrek aan politieke power niet uitgevoerd kan of zal worden.”
“Misschien is hun oplossing ook het vervangen van de SRD door een nieuwe munt.”
“Dus die belabberde dronken autobestuurder die zonder een geldig rijbewijs in 45 jaar tijd al drie auto’s kapotgereden heeft, zal opeens wel goed en volgens de verkeersregels gaan rijden als je hem een vierde nieuwe wagen te rijden geeft?”
“Volgens mij wil men dat je je oude SRD cash inlevert en dat nieuwe geld wordt digitaal op je rekening gestort en dat mag je cash gaan lichten.”
“Dus dan moet je een rekening hebben bij een bank. Als dit waar is, is het afgelopen met die informele sector.”
“Denkt men.”  
“Maar we gaan het buitenland vragen voor ondersteuning bij het corruptieonderzoek, omdat de CLAD niet genoeg kader in huis heeft.”
“Gaan we het buitenland ook steun vragen om de corruptie bij importen op de Nieuwe Haven aan te pakken?” 
“Zou niet gek zijn.”
“En gaan we het buitenland ook om hulp vragen bij het aanpakken van de corruptie bij de politie, bij de gronduitgifte, bij de ordening van de goudsector, omdat we het zelf niet kunnen?”
“Zou ook niet gek zijn, want ‘we’ zitten er allemaal zo een beetje bij betrokken en kunnen daarom niet optreden.”
“Kunnen we om dezelfde reden dan niet de hele DNA en RvM door buitenlandse deskundigen vervangen?”
“Tja, want in 45 jaar onafhankelijkheid ging de koers vooral dankzij hen van 1 op 1,80 naar 1 op 18.000 nu buiten, dus een waardedaling van al onze salarissen, spaargelden en pensioenen met een factor DUIZEND.”
“Lang leve onze Srefidensi, zeg ik daarom ironisch.”
“Maar op de persconferentie van de regering van 28 oktober is er op Sterrennieuws scherpe kritiek geleverd op onze journalisten door een psychiater.” 
“Maar onze Sharda Trang-ga heeft daar ook heel goed in een online dWT-editie op gereageerd. Er schort inderdaad behoorlijk wat aan sommige journalisten, inhoudelijk alsook ‘uithoudelijk’, maar niet alles wat die psy alle journalisten voor de voeten smijt, is terecht.” 
“En onze politieke leiders houden inderdaad niet van journalisten die door blijven vragen. Daarom mogen die maar één of twee vragen stellen.”
“Hun politiek ego, hun machismo kan anders worden aangetast. Daarom gaan onze toppolitici, voorafgaand aan een verkiezing, ook nooit live in debat met elkaar.” 
“Zie waarom het ChanLon-duo hun jongste  persconferentie, nee, het was een live-briefing, ja man, live, via de tv vanuit Moengo Tapoe heeft gehouden?” 
“Inderdaad, want zonder die lastige persmuskieten erbij konden ze lekker mooiweerpratend en hemelinbelovend goed uit de verf komen.”
“Ai, en Lonneman gaf, gezeten op z’n indrukwekkende ‘Bigi Bravo houten sturu’ een even indrukwekkende lijst van missives en beslissingen die hij, Zijne Excellentie, heeft goedgekeurd in 100 dagen, zeg 3 maanden.” 
“Wat ik eerlijk van hem vond, is dat hij ook heeft aangegeven waaraan het nog schort bij de Raadsvergaderingen.”
“En hoe zag Chan-sem-lijst eruit?”
“We zullen, we gaan, er zal dit, er kan dat, we willen zus, we hopen zo, in januari zo, en zo en zo.”
“Dus weer eens meer beloften a la dol, die klinken o zo hol, die maken sommigen toch zo vol, wat een lol, ik sta zo bol van die beloften a la dol…”
“Ach, jullie zijn gewoon jaloers op deze fiere president die het aandurft de brokopranasie van de vorige club te gaan opruimen.” 
“Lonnie heeft echt een slim ding gedaan door de aanbieding van Paars voor het presidentschap af te slaan. ‘De volkende keer ka ik dat worde.”
“Klopt! En alles wijst nu al in die richting, want Chan zit in die hopeloze rommel-opruimerij, harde en zachte schijven zijn zoekgemaakt plus hij heeft zich vooral met die Mona Lissa flink in de rommelfrommel gewerkt.”
“Wat zal Lonneman gegniffeld hebben.” 
“Klopt, want diens nepotisme raakte uit beeld, plus kon hij een mooie sier maken met allerlei populistische stuntjes.” 
“Gaan we dit populistische eilandjesbeleid nog zeker 1700 dagen moeten ondergaan?”
“Een feministe zei eens: ‘alles went, behalve een vent.”
“Proost op die vent!”

Rappa
Advertenties