Column:'Natio-nieuwe stijl'
22 Oct 2020, 00:59
foto
Roland Alberg is ook een diaspora-aanwinst van Natio.
Foto: rodajckerkrade.nl


Onlangs werd bekend dat de FIFA de aanvragen van een paar beoogde toppers heeft afgekeurd. Het gaat om spelers die internationaal hun sporen hebben verdiend en van wanten weten. Dezen zouden ongetwijfeld van toegevoegde waarde zijn voor Natio. Voor de betreffende spelers van het eerste uur moet die mededeling als een klap in het gezicht zijn geweest. Hoewel de teleurstelling te begrijpen is, moeten de voetbalautoriteiten niet bij de pakken neerzitten. Allereerst moet gesteld worden dat de spelers die reeds toestemming hebben, ook toppers zijn. Ze spelen allemaal in profcompetities en dat niet alleen, ze durven ook hun nek uit te steken voor Suriname. Deze spelers tonen karakter door niet te blijven hopen op een oproep voor Oranje, maar heel moedig te kennen te geven Natio te willen versterken. Nota bene komen ze niet voor het geld, want hier valt er niets te halen. Ze doen het uit liefde. Surinamers moeten deze handreiking niet licht opvatten. Deze jonge mannen zijn kanjers en zouden heel warm onthaald moeten worden.

Sommigen van hen hebben op verschillende continenten laten zien dat ze hun mannetje kunnen staan en van wanten weten. Getuige de Youtube-filmpjes, heeft de bondscoach zeker niet de minsten geïnteresseerd om te kiezen voor Natio. Het zijn stuk voor stuk spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. Spelers die durven om te soleren als het nodig is of indien mogelijk, uit te halen. Ik ben ervan overtuigd dat ook de spelers die niet op het hoogste niveau voetballen, een goede beurt zullen maken. We weten allemaal dat de concurrentie om bij een topclub te komen, moordend is. Als een professional niet bij een topclub speelt, houdt dat niet per definitie in dat hij minder is dan iemand die er wel speelt. Voetballiefhebbers hebben bij de wedstrijd van 'het grote' Real Madrid tegen het zwakker geachte Shaktar Donetsk in Champions League verband, gezien dat voetbal niet met namen gespeeld word, maar dat de krachtmeting op het veld geschiedt. We moeten ons niet blindstaren op grote namen, maar aan de slag met de spelers die we ter beschikking hebben. Uitkomen voor Natio zal de spelers ook de gelegenheid bieden om zich in de kijkers te spelen bij grote clubs. Als 'Natio-nieuwe stijl' erin slaagt om grote prestaties neer te zetten, zullen spelers die nu de kat uit de boom kijken, in de rij staan om zich aan te sluiten. Alle actoren in Suriname moeten als een man achter 'Natio-nieuwe stijl' gaan staan, waardoor het zich gedragen weet.

De bond moet haar juridische deskundigen aan het werk zetten om de FIFA zover te krijgen de spelers vrij te geven, zodat ze voor Natio kunnen uitkomen. Mocht dit juridisch proces niet slagen, dan moet de SVB het hoofd niet laten hangen, maar putten uit de talrijke getalenteerde spelers met Surinaamse roots die acteren in professionele competities. Ook moet de SVB alles in het werk stellen om de lokale voetballers in de gelegenheid te stellen zich op te trekken aan de diaspora-voetballers. We beseffen wel dat voetbal een keiharde business is en dat je dus de beste spelers moet inzetten om het karwei te klaren. Onder de huidige omstandigheden waarbij er al ruim een half jaar niet gevoetbald is in Suriname, komen we er niet onder uit dan uit te wijken naar spelers die wel regelmatig spelen. Maar we moeten niet vergeten dat de spelers waarmee Suriname zich geplaatst heeft voor de volgende editie van de Goldcup, hebben bewezen te kunnen voetballen. Zij verdienen dus een eerlijke kans om zich geleidelijk aan in te werken, zodat ze het professionele circuit ook van nabij kunnen ervaren.

Als gewezen sporter weet ik dat elke sporter ervan droomt om op het hoogste niveau te mogen spelen. Zo droomt elke voetballer ervan om eens op een WK te staan. Het maakt niet uit voor welk land, zolang je er maar staat. Dit gezegd hebbend, veroordeel ik dus geen enkele voetballer met Surinaamse roots die stilletjes zit te hopen op een oproep van Oranje. Het kan zijn dat het plaatje nog niet duidelijk is voor deze spelers of kan het ook dat de hoge premies een rol spelen. 'Natio-nieuwe stijl' zal met zijn prestaties deze groep over de streep moeten trekken. Zodra ze merken dat de trein van Gorré in beweging begint te komen, zullen ze niet langer aan de kant willen blijven staan, maar erop stappen. Intussen moeten de supporters geduldig zijn en deze groep liefdevol de ruimte geven om erin te gaan geloven.


Mireille Hoepel

Advertenties