Chili: Kerken branden af bij viering massaprotesten
20 Oct 2020, 04:58
foto
De vreedzame protesten in de Chileense hoofdstad, Santiago, zijn zondag in de vooravond ontaard...


Tienduizenden Chilenen verzamelden zich op het centrale plein van Santiago ter gelegenheid van het eenjarig jubileum van massaprotesten waarbij meer dan 30 doden en duizenden gewonden vielen. De  vreedzame demonstraties op zondag veranderden bij het vallen van de avond in rellen en plunderingen.

Mensen verzamelden zich vroeg op de dag bij demonstraties in het centrum en in steden in heel Chili die in de loop van de avond in omvang en enthousiasme toenamen. Veel aangeprezen borden en regenboogkleurige zelfgemaakte spandoeken waarin wordt opgeroepen tot een "ja" -stem aanstaande zondag in een referendum over het al dan niet schrappen van de grondwet van het land uit de tijd van de dictatuur, een belangrijke eis van de protesten van 2019.

De demonstraties, hoewel in het begin grotendeels vreedzaam, werden ontsierd door toenemende geweldsincidenten, plunderingen van supermarkten en botsingen met de politie in de hoofdstad later op de dag. Sirenes van brandweerwagens, brandende barricades op wegen en vuurwerk in de straten van het centrum, droegen bij aan het gevoel van chaos in sommige wijken.

Minister van Binnenlandse Zaken, Victor Perez, sprak laat in de avond en prees de vroege, vreedzame bijeenkomsten terwijl hij de nachtelijke chaos veroordeelde. Hij riep de Chilenen op om hun geschillen bij te leggen door te stemmen in het aanstaande constitutionele referendum van 25 oktober.

"Degenen die deze gewelddaden plegen, willen niet dat Chilenen onze problemen op democratische wijze oplossen", zei Perez tegen verslaggevers, waarbij hij beloofde degenen te straffen die zondag de grens overschreden.

Vroeg op de dag schreeuwde en bedreigde een woedende menigte een burgemeester van de Communistische Partij. Later bombardeerden gemaskerde individuen een politiebureau en een kerk. Vandalen vielen in de vroege avond een andere kerk in Santiago aan, waarbij de torenspits in brand stond en zijstraten met rook werden verstikt.

Door de onrust werden meer dan 15 metrostations tijdelijk gesloten. De politie vuurde traangas en waterkanonnen af ​​in schermutselingen met soms gewelddadige, gemaskerde mensen.

De protesten van vorig jaar, die op 18 oktober begonnen, woedden tot half december toen Chilenen in het hele land bijeenkwamen om op te roepen tot hervormingen van de pensioen-, gezondheidszorg- en onderwijssystemen. Die rellen en plunderingen leidden tot miljarden dollars aan schade en verliezen voor de bedrijven en de infrastructuur van het land. Door de onrust ging het leger voor het eerst sinds het bewind van dictator Augusto Pinochet de straat op.

De politie schatte dat de bijeenkomst van zondag in Santiago rond 18.00 uur ongeveer 25.000 mensen had aangetrokken, veel kleiner dan de grootste protesten van 2019. In de afgelopen dagen zijn in Chili toch weer kleinschalige demonstraties en geïsoleerde geweldsincidenten opgedoken, nadat de 6 miljoen inwoners van de hoofdstad maandenlang opgesloten zaten door de Covid-19-pandemie.

De meeste demonstranten zondag droegen maskers, maar velen waren in krappe groepen te zien en uitten hun bezorgdheid over een mogelijk gezondheidsrisico.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March