Hindostaanse boeren in beeld. Eindelijk!
Het jongste pennenvrucht van Ruben Gowricharn is 'Miskend Verleden' met als ondertitel Hindostaanse boeren in Suriname 1880 -1980. Volgens de titel gaat dit boek over Hindostaanse boeren, maar dat is een understatement. Het boek stelt de hele geschiedschrijving van Hindostanen ter discussie. De schrijver, hoogleraar Hindostaanse diaspora studies aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, betoogt dat de geschiedschrijving van Hindostanen een groot hiaat vertoont doordat de boeren daarin afwezig zijn. Hij hekelt niet alleen deze blinde vlek, maar ook dat Hindostanen de gewoonte hebben om zichzelf te feliciteren vooruit gegaan te zijn en dat zij de zware offers van voorgaande generaties negeren. Deze drie omissies vormen zijn motieven om dit boek te schrijven.
Gowricharn betoogt dat Hindostanen drie transformaties hebben gekend: van plattelander in Brits-Indië tot plantagearbeider in Suriname, van arbeider tot boer en van boer tot stedeling. Elk van deze transformaties was een pijnlijk proces, waarbij mensen vroegtijdig overleden, crepeerden en gebukt gingen onder aanhoudende armoede. Dit is een nieuw en confronterend geschiedbeeld voor Hindostanen. De drie transformaties worden in drie delen verder uitgewerkt. Elk deel bestaat weer uit verschillende hoofdstukken en elk hoofdstuk bespreekt een specifieke periode of een thema uit de geschiedenis.
Het boek bevat veel tabellen, foto’s en bijlagen. De periode van analyse is 1880-1980. De reden is dat officieel in 1895 het kolonisatiebeleid van start ging, maar dat daarvoor al ex-contractanten zich als boer hadden gevestigd. Rond 1980 bestond er geen boerenbevolking meer: die was verstedelijkt, had een kantoorbaan in de districten, of was naar Nederland getrokken. Wat restte waren enkele grote rijstondernemers in Nickerie en tuinbouwers om Paramaribo en de districtshoofdplaatsen.
Dit is een kritisch boek omdat het alle voorgaande auteurs weegt en beoordeelt op hun uitspraken. Het is ook een boek dat economische, politieke en culturele processen met elkaar in verbinding brengt. Daardoor is de auteur in staat om historische ontwikkelingen breder te trekken en nieuwe gezichtspunten in te brengen. Zo wijst hij erop dat de meeste Hindostanen zich niet in Suriname hebben gevestigd omdat zij een stuk land konden krijgen, maar om verschillende andere redenen zoals een nieuwe partner en kinderen, omdat zij waren vervreemd waren van India of omdat zij geen geld meer hadden. Een ander voorbeeld is gouverneur Kielstra wiens betekenis tot na de Tweede Wereldoorlog merkbaar was dan tot nu toe is beweerd. Ronduit verrassend vond ik Gowricharns bevinding dat de VHP in de begindagen een boerenpartij was, maar dat de partijtop een stedelijke oriëntatie bezat.
Het boek is gedisciplineerd geschreven, dus zonder irrelevante uitweidingen die sommige Surinaamse auteurs kenmerken. Dat gebeurde met behulp van theoretische lenzen die in elk hoofdstuk het perspectief bepaalde. Een voorbeeld is Gowricharns benadering van de vestiging van de plantagearbeiders na afloop van hun contract, dus de vestiging als boer. Dat analyseerde hij met het begrip homemaking. Dat is het creëren van een thuis in Suriname, met name door de vestiging van een groep, compleet met een taal, familieverhoudingen, gemeenschapsfestiviteiten, religieuze instituties, en uiteindelijk een politieke partij. Maar homemaking van boeren betekende ook dat zij de geografische omgeving moesten bewerken, een landbouwbedrijf moesten opzetten, producten moesten afzetten en dergelijke. Gowricharn heeft zich in dit boek zeer vaardig getoond om disciplines als economie, geografie, politicologie, geschiedenis en antropologie te combiberen.
Amar K. Soekhlal
Gowricharn Ruben, Miskend Verleden. Hindostaanse boeren in Suriname
1880-1980. Uitgeverij Verloren, Hilversum, 352 pagina’s, prijs € 29.
Vandaag
Gisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Eergisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op