Ramadhin: SRD 5.000 is voor bewakingsbedrijf
07 Oct, 13:30
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid geflankeerd door de dc van Saramacca, Sherin Doerga-Bansie, en infectioloog Radjesh Orie.


Personen die uit het buitenland komen moeten SRD 5.000 betalen voor bewaking wanneer ze kiezen om thuis in quarantaine te gaan. De bewaking is om te garanderen dat de mensen daadwerkelijk voor 10 dagen zijn afgezonderd op hun eigen locatie, deelt minister Amar Ramdhin van Volksgezondheid mee. Het is al vaker voorgekomen dat personen in thuisquarantaine gewoon de straat opgaan tijdens de verplichte afzonderingsperiode. Ramadhin heeft benadrukt dat het geld niet naar de Staat gaat, maar naar het bewakingsbedrijf.

Ramadhin en infectioloog Radjesh Orie hebben op een persconferentie uitgelegd waarom de mensen zelf voor de bewakingskosten moeten opdraaien. De vluchten uit het buitenland naar Suriname tijdens de Covid-pandemie, gebeuren op strenge voorwaarden, geven ze aan. De mensen moeten een bewijs tonen dat ze Covid-vrij zijn. Het bewijs mag niet ouder zijn 48 uren. Tweede voorwaarde is dat passagiers zich verzekeren; de overheid gaat niet opdraaien voor de Covid-zorg indien de persoon besmet zou raken. De derde voorwaarde is boeking in een hotel: quarantaine is verplicht. Maar Orie gaf later op de persconferentie aan dat de laatste voorwaarde is: "een gecontroleerde quarantaine plek. Als je een hotel of bewaking kiest, het ligt aan jou." Passagiers moeten van tevoren aangeven waar ze gaan logeren/wonen zodat nagegaan kan worden of de plek aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Er is commotie ontstaan bij passagiers uit Nederland. Ze zeggen plotseling geconfronteerd te zijn met de bewakingskosten. Ramadhin en Orie leggen uit dat van de hele vlucht slechts tien passagiers een hotel hadden geboekt. Orie: "Maar tien mensen hadden een reservering. Dan zouden ze met tien personen (uit Nederland) moeten komen. Van de rest had niemand aangegeven waar de quarantaineplek is. De SLM is met een oplossing gekomen, een goedkopere optie, het is niet per persoon, vooral als een gezin uit meerdere personen bestaat. Want een hotel boeken voor 10 dagen is veel duurder. De SLM is de mensen tegemoet gekomen. Het lag aan de mensen." De oplossing is thuisquarantaine met bewaking van een bedrijf waarmee SLM al een tijdje werkt. 

Orie merkt op dat al een maand dezelfde voorwaarden ook worden toegepast op vluchten uit Belem en Miami. De mensen draaien zelf op voor de kosten, benadrukt hij. Hij begrijpt niet waarom er nu “lawaai” wordt gemaakt. Orie zegt dat al twee weken de voorwaarden door de minister zijn bekendgemaakt.  Ramadhin haalt aan dat voor bewaking is gekozen omdat vaker is voorgekomen dat mensen die thuis in quarantaine horen te zitten tegen de afspraken in, toch de plek verlaten. “Ons vertrouwen is geschaad,” merkt Ramadhin op. Hij geeft aan dat van een eerdere vlucht iemand een paar dagen daarna gewoon naar de dokter gegaan. Anderen waren recent nog aanwezig bij de uitvaart in Saramacca waar het virus is uitgebroken. 

De SRD 5.000 is voor 10 dagen bewaking. Hoe de prijs bepaald is, is niet duidelijk. Ramadhin benadrukt dat het bedrag niet naar de overheid gaat. Hij merkt op dat de vorige regering ervoor had gezorgd dat het de bewaking gratis was, maar niet heeft betaald voor de dienst. "Er is nergens een schriftelijke rapportage van de afspraak," deelt hij mee. "Nu krijgen we rekeningen van bewakingsbedrijven die oplopen tot SRD 800.000 en SRD 900.000. Die zijn nog steeds niet betaald." De bewakingsbedrijven geven aan dat ze mondelinge afspraken hebben gemaakt met de vorige minister van Volksgezondheid. Maar dat werkt comptabel niet, geeft Ramadhin aan. 

René Gompers
Advertenties