Marcel Pinas moet knokken voor tentoonstelling in eigen land
20 Jun 2011, 08:00
foto
Marcel Pinas graveert een lepel met een leerlinge van de basisschool .


De tentoonstelling ‘Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event’ gaat dinsdagavond van start op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) aan de Kernkampweg. Het gaat om een expositie van kunstwerken van Marcel Pinas die eerder in het buitenland te zien waren en nu voor het eerst zijn samengebracht in eigen land.

In het werk van Marcel Pinas staat de marroncultuur centraal. De kunstenaar wil met zijn objecten meer aandacht vragen voor de tradities, gebruiken en gewoonten van de N’Djuka gemeenschap uit Marowijne waar hij zelf vandaan komt. Zijn doel is om mensen bewust te maken van de eigen identiteit van iedere gemeenschap, elke afzonderlijke cultuur of apart individu. Met zijn motto ‘Kibri wi kulturu’ en ‘Kibii Wi Koni’ verwijst Pinas naar het behoud van cultuur respectievelijk kennis van de marrons. Ook speciale sessies waarin Pinas schoolkinderen aan het werk zet om lepels te graveren of flessen en totempalen te versieren maken deel uit van zijn aanpak. Op deze manier hoopt hij de Surinaamse jeugd iets bij te brengen over de waarde van kunst en cultuur.

Het is geen toeval dat Pinas nu pas in eigen land een grote tentoonstelling houdt. In de loop der jaren heeft hij vooral in het buitenland naam gemaakt. Zo exposeerde hij onder meer in Amsterdam, Berlijn en Washington. In Suriname kost het veel energie om een expositie te organiseren, zegt de kunstenaar: “Dat gaat hier niet vanzelf. Het bewustzijn van het belang van cultuur en dat je daarmee een boodschap of een gevoel kunt overdragen, moet nog op gang komen in Suriname. Steun van de overheid ontbreekt. Er is geen geld voor cultuur omdat men niet gelooft in wat cultuur teweeg kan brengen.”

Pinas vertelt dat trajecten om kunstenaars naar Moengo te halen of de uitwisseling van kunstprojecten alleen mogelijk zijn dankzij de steun van Nederlandse cultuurfondsen. Voor ‘Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event’ heeft hij ondersteuning gekregen van de Nederlandse ambassade en daarnaast van Ready Tex, Suralco en EBS. Maar niet van de Surinaamse overheid. Tijdens een preview van de tentoonstelling voor pers en genodigden op dinsdagochtend zal Pinas hier verder op ingaan en vertellen van wie hij steun krijgt en van wie hij steun had verwacht maar niet heeft gekregen.

‘Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event’ loopt nog door tot oktober. Na de overzichtstentoonstelling tot 28 juni volgt een dag later een verkoopexpositie van nieuwe kunstwerken in De Hal. De expositie is vervolgens vanaf augustus drie maanden te zien in Moengo en later in het jaar ook in Frans Guyana.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May