Hart- en vaatziekten eisen jaarlijks 17.8 miljoen levens
Cardiovasculaire aandoeningen zijn een groep aandoeningen van het hart- en de bloedvaten, die onder meer kunnen leiden tot hartinfarcten en beroerten. Met 17.8 miljoen doden elk jaar, staan hart- en vaatziekten met stip op nummer 1 van de lijst van belangrijkste doodsoorzaken. Van alle gevallen wereldwijd is 31% te wijten aan hart- en vaatziekten. Meer dan 75% van de sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten vindt plaats in lage- en middeninkomenslanden.
Ook in Suriname zijn cardiovasculaire aandoeningen de nummer-1-doodsoorzaak. Kanker staat met wereldwijd 9.56 miljoen sterfgevallen per jaar op een tweede plek, ver verwijderd van hart- en vaatziekten. Longaandoeningen en hiv bezetten met 3.91 miljoen om 0.95 miljoen doden respectievelijk de derde en vierde plek.
Risicofactoren tegengaan
Hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, diabetes, een ongezond eetpatroon, (extreem) overgewicht, roken, luchtverontreiniging, nierziekten, te weinig beweging en alcoholmisbruik zijn riscofactoren om een hart- of vaataandoening op te lopen. Om deze risicofactoren tegen te gaan pleit World Heart Federation (WHF) niet alleen voor individuele gedragsverandering, maar ook voor een maatschappelijke. De organisatie vindt het van vitaal belang om goede gezondheidszorg, gezonde voeding en een gezonde manier van leven voor alle mensen toegankelijk en betaalbaar te maken. Het reguleren van ongezonde producten en het creëren van een gezonde omgeving zijn voorbeelden van dergelijke oplossingen voor overheden en gemeenschappen.
Hoog risico op sterfte aan Covid-19
Op Wereldhartdag gisteren, 29 september, is met de Covid-19-pandemie een extra dimensie ingebracht, aangezien dit virus een ware ravage aan het hart kan veroorzaken, waarschuwt de WHF. Drie belangrijke factoren dragen bij aan dit fenomeen. Ten eerste behoren mensen met Covid-19 en hartaandoeningen tot degenen met het hoogste risico op overlijden en het ontwikkelen van ernstige aandoeningen. Ten tweede kan het hart na een virusaanval zelfs bij mensen zonder eerdere hartaandoeningen nadelig worden beïnvloed, wat mogelijk kan leiden tot langdurige schade. Ten slotte heeft de angst voor het virus al geleid tot een sterke daling van het aantal ziekenhuisbezoeken door hartpatiënten voor routine- en spoedeisende zorg.
Fysieke, emotionele en economische tol
Volgens de WHF is deze Wereldhartdag anders dan alle andere Hartdagen. De volksgezondheid staat centraal, aangezien samenlevingen worden geconfronteerd met de uitdagingen van de Covid-19-pandemie en de fysieke, emotionele en economische tol die het heeft geëist. Dit jaar zijn bijna een miljoen levens verloren gegaan door Covid-19, vergeleken met 17.8 miljoen doden wereldwijd als gevolg van hart- en vaatziekten. De WHF merkt op dat patiënten ziekenhuizen verlaten uit angst om het Covid-19-virus op te lopen, maar dat daarmee tegelijkertijd hun gezondheid nog verder wordt aangetast. Tot op heden hebben verschillende onderzoeken gerapporteerd dat een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten en traditionele risicofactoren, zoals leeftijd, mannelijk geslacht, roken, hypertensie en diabetes, geassocieerd zijn met ernstige Covid-19.
Onderzoek relatie cardiovasculaire aandoeningen en Covid-19
Om de relatie tussen hart- en vaatziekten en Covid-19 beter te begrijpen, is WHF begonnen aan een wereldwijde studie die tot doel heeft de cardiovasculaire uitkomsten beter te beschrijven en cardiovasculaire risicofactoren te identificeren die verband houden met ernstige complicaties en overlijden bij ziekenhuispatiënten met Covid-19. Dit onderzoek loopt al in Argentinië, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Ghana, India, Iran, Japan, Kenia, Nigeria, Pakistan, Portugal, Zuid-Afrika en Soedan. Verwacht wordt dat de voorlopige gegevens eind 2020 zullen worden gepubliceerd, met een volledige analyse in 2021. Ziekenhuizen over de hele wereld bereiden zich momenteel voor om patiënten te rekruteren voor het onderzoek en veel andere landen zullen zich de komende maanden bij het onderzoek aansluiten.
Vandaag
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen