Regering handhaaft governmenttake op diesel
25 Sep, 06:30
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning. (Foto: René Gompers)


De regering gaat de governmenttake op diesel niet verminderen of afschaffen.  Minister Armand Achaibersing van Financiën heeft uitgelegd waarom deze maatregel gehandhaafd blijft. De bedrijven die sterk afhankelijk zijn van diesel zullen met voordelige belastingmaatregelen tegemoet gekomen worden, deelt Achaibersingh mee. 

President Chan Santokhi is tijdens de persconferentie van de regering donderdag nader ingegaan op de verhoogde governmenttake. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft gevraagd om af te zien van het overheidsaandeel in de verkoopprijs van diesel. Het grootste gedeelte van de transportsector waaronder de distributievoertuigen, busvervoer, met name schoolvervoer, maakt gebruik van diesel als brandstof. De meeste productie- en landbouwbedrijven werken met machines die diesel als brandstof gebruiken, gaf de VSB aan.

Santokhi  vindt  het verzoek van de VSB zinloos is. “Maar wat voor zin heeft het om crisismaatregelen te treffen om die economie gezond te maken met het genereren van wat inkomsten, als je het dan weer teruggeeft? Dan na pur’ bruku wer’ bruku.”  Achabersing geeft aan dat op deze manier het gebeurt dat de overheid bepaalde sectoren blijft subsidiëren terwijl ze subsidie wil afbouwen. 

Achaibersing haalt de goudsector als voorbeeld aan. Hij merkt op dat er wordt geroepen om daar geld te halen. “We zijn bezig, de vicepresident heeft aangegeven welke winst we daar kunnen halen. Maar als je de governmenttake op diesel weghaalt, subsidieer je weer die goudsector,” geeft hij aan. “Ook een keus die je moet maken, wij hebben gezegd dat de economie nou eens op reële gronden moet acteren. Sectoren die in problemen komen gaan we met fiscale incentives ondersteunen." Achaibersing deelt mee dat afspraken zijn  gemaakt met de VSB hierover. 

“Laten we beseffen dat het niet goed is om maatregelen te treffen om de economie op spoor te krijgen, dat we het dan vervolgens weer scheef trekken omdat we weer moeten weggeven,” zegt Achaibersing. “De fiscale maatregelen zijn er om bedrijven en sectoren te ondersteunen waar nodig.” 

René Gompers
Advertenties