Negatieve energie en de generaties lange vloek van Suriname
23 Sep, 13:14
foto


Wie als mens enorme investeringen pleegt in de Emotionele Gezondheid en het spirituele leven, zal dit stuk van mij volledig begrijpen. Wie slechts achter de aardse goederen zit en dat ook nog ten koste van alles, zal mij totaal niet begrijpen en dat verwacht ik ook niet. Just let it be, als je het niet snapt. 

Suriname is vandaag met de neus op de feiten gedrukt. We zitten economisch in een diep dal. Letterlijk, deep in the shit! Voor een groot deel te wijten aan wanbestuur, wanbeleid en destructieve politiekvoering van machtsdronken, harteloze en zielloze politici. Maar natuurlijk zijn de politici alleen niet schuldig. Een volk kiest een leider gelijk zichzelf, heeft journalist Nita Ramcharan mij vaak gezegd, als ik mij wederom ergerde voor onrecht de burgerij aangedaan. Inderdaad, mede dankzij ook het volk zitten wij deep in the shit. En hoe komt dat dat wij allen gezamenlijk in deze shit zitten? 

Dat komt door onze historie die wij steeds aan het herhalen zijn! Generaties lang! Gaat u maar na welke mensen naar Suriname zijn gehaald vanuit Afrika, India en Indonesië! Maar gaat u ook na welke mensen deze mensen hebben gebracht naar ons land! Het was een combinatie van arme mensen, avonturiers, rovers, machtsdronken mensen en kansloze mensen! Een groot deel zat vast in hun eigen negatieve energie. En wat deed deze groep. Zoveel mogelijk werken aan een beter bestaan. 

En omdat de armoede zo groot was en de machtsverdeling zodanig ongelijk is iedereen op zijn eigen manier op zoek gegaan naar economische vooruitgang. Ten koste waarvan? Ten koste van onze hartenleven! Ten koste van onze ziele leven! Ten koste van ons mens zijn! Ten koste van kinderen die seksueel zijn misbruikt, ten koste van vrouwen die jarenlang slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld. En dit spiraal is nooit doorbroken! 

We zijn continue in een negatieve energie, waar mensen elkaar afmaken in de race naar zoveel mogelijk rijkdommen vergaren. Wie het vergaarde, had niet genoeg. Die moest meer hebben om zijn macht te vergroten! Gaat u de geschiedenis na. U gaat steeds, dezelfde herhalingen zien, dezelfde gedragingen die te maken hebben met overleven! Van groot naar klein vertonen deze gedragingen. Hierover hebben topschrijvers van Suriname, zoals Bea Vianen met haar Sarnami Hai en Strafhok en Usha Marhe met haar Tapu Shen en Dulari reeds geschreven! En niet alleen onze schrijvers hebben hierover geschreven. Duikt u in de boeken van de Amerikaanse schrijver en therapeut Robin Norwood, u gaat dezelfde theorieën ook vinden. 

Wij hebben als volk generaties lang steeds aan onze eigen persoonlijke belangen gedacht. En die persoonlijke belangen hebben wij steeds gekoppeld aan de politieke leiders die onze eigen persoonlijke belangen en behoeften steeds moesten bevredigen. En waarom deden wij dat? Omdat we angstige mensen zijn. We zijn bang. In de race naar zoveel mogelijk vergaren, doen we alles. We zijn nog steeds in een survivor mood. We zijn bang om ons zelf te zijn. 

Om zoveel mogelijk te bezitten, doen we letterlijk alles en vallen we op de knieën voor politici en van andere machthebbers. We zijn vergeten dat wij mensen zijn en dat het oké is als je geen miljoenen op de rekening hebt staan. Dat het niet zo verder hoeft te gaan. Dat we deze vloek kunnen stoppen. Dat we de volgende generatie kunnen redden. Slechts door voor de spiegel te gaan staan en op zoek te gaan naar onszelf. Let’s break the chain. Sta u voor de spiegel!

Seshma Bissesar
Journalist
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October