Limburg: SZF en SWM ondersteunden overheidsvoorlichting
29 Aug 2020, 00:57
foto


Ex-directeur van het Nationaal Informatie Instituut (NII), Clifton Limburg, zegt in gesprek met Starnieuws dat het Staatsziekenfonds (SZF) en de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) zijn benaderd voor een financiële steun om de overheidsinformatie naar de samenleving te kunnen brengen. Het gaat om institutionele versterking van het NII. Het geld is gestort op de rekening van het NII bij de Centrale Bank van Suriname en is voor de dienst gebruikt. 

Minister Amar Ramadhin is een onderzoek gestart naar betalingen die vanuit het SZF zijn verricht naar het NII en anderen, onder wie ook consultants. Er is een algeheel onderzoek gaande daar. Limburg legt uit dat er onvoldoende middelen waren om het NII draaiende te kunnen houden. Vooral wanneer medewerkers naar districten en binnenland moesten. Via Binnenlandse Zaken was gevraagd om SRD 50.000 per maand ter beschikking te stellen aan het NII, maar dat is niet gebeurd. 

Limburg merkt op dat SZF en SWM als partners worden beschouwd die de overheidscommunicatie hebben ondersteund. Als tegenprestatie is ook voorlichting gegeven via het NII aan deze bedrijven. Viraal is gegaan op social media dat het SZF het NII maandelijks heeft ondersteund met SRD 35.000. Alles is vastgelegd, zegt Limburg en goed te volgen via de administratie. 

Alven Roosveld, die belast is met de coördinatie van de voorlichting/communicatie om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de betalingen vanuit SZF en SWM officieel stopgezet zullen worden. Hij heeft nog geen betaling gezien, sinds hij overgenomen heeft bij NII, die nu Communicatie Dienst Suriname is geworden. De twee bedrijven hebben lopende betalingen gedaan voor het NII door de bedragen ter beschikking te stellen. Roosveld merkt op dat er geen duidelijke connectie is tussen de bedrijven en NII/CDS. Daarom gaat de minister na waarom het nodig was dat deze twee bedrijven NII hebben gesponsord. 
Advertenties