Trinidadanen kiezen nieuw parlement en regering
10 Aug, 20:30
foto
Politiek leider van het UNC, Kamla Persad-Bissessar arriveert met haar man Gregory bij het stemlokaal waar ze haar stem moet uitbrengen.


Kiezers in Trinidad en Tobago (T&T) zijn vandaag naar de stembus om een ​​nieuwe regering te kiezen na beschuldigingen van corruptie, racisme en beloften in een campagne die ernstig werd belemmerd door de coronaviruspandemie. De verkiezing in T & T is niet de enige in het Caribisch gebied waar de pandemie een grote rol heeft gespeeld in termen van beperking van de campagnes, na soortgelijke peilingen in Anguilla, Guyana, Suriname en St. Kitts-Nevis.

Politieke partijen moesten innovatief zijn - virtuele bijeenkomsten gebruiken om hun boodschap te verspreiden, buitensporig veel geld uitgeven aan radio- en televisiereclame en zendtijd kopen. Bovendien hebben de sluitingen van de grenzen weer een ander probleem opgeleverd, waarbij oppositiepartijen beweren dat de regering de sluitingen heeft gebruikt om te voorkomen dat onderdanen naar huis terugkeren om te stemmen.

Trinidad en Tobago heeft meer dan 1,1 miljoen kiesgerechtigden, die hun stem hebben uitgebracht in de naar schatting 2.200 stembureaus. De Elections and Boundaries Commission (EBC) zei dat het samenwerkt met het ministerie van Volksgezondheid en protocollen heeft opgesteld om de activiteiten van de verkiezingsdag te regelen, inclusief het dragen van gezichtsbedekking in het stembureau.

Premier Keith Rowley heeft er bij de bevolking op aangedrongen de protocollen te volgen die door de EBC zijn opgesteld. Hij heeft hen aangespoord de dreiging van Covid-19 serieus te nemen. "Er zijn mensen die geloven dat ze hun vinger in de wond moeten steken om te geloven dat er pijn kan zijn", zei Rowley in een verklaring. "Als er mensen zijn die besluiten dat dit een grap is, dan moet hen duidelijk worden gemaakt dat dit geen grap is, en dat het geen uitdaging en dubbele uitdaging is, en dat het geen machismo is - het is gezond verstand," hij zei.

Er zijn geen regionale en internationale waarnemers bij de verkiezingen. De regering had vooraf gemeld dat zij wilde  dat alle waarnemers zich aan de protocollen van Covid-19 hielden en ervoor zorgden dat ze op tijd arriveerden om de quarantaineperiode van 14 dagen in acht te nemen. Chief Elections Officer Fern Narcis-Scope zei dat, hoewel de EBC teleurgesteld is over de situatie, de afwezigheid van waarnemers de EBC meer in de schijnwerpers plaatst, en dwingt tot "we zijn klaar om te presteren."

Narcis-Scope, die een rol speelde bij het observeren van de betwiste verkiezingen in Guyana in maart, zei dat ze begreep wat internationale waarnemers inbrengen in termen van de geloofwaardigheid en “het stempel van goedkeuring dat ze op uw verkiezingen kunnen zetten. We zijn een beetje bedroefd dat de dingen niet zijn gelukt.... Maar desalniettemin zijn we klaar om te leveren en kijk ik uit naar de feedback van het publiek, de media en de politieke partijen over hoe ze dachten dat we hebben gepresteerd," voegde ze eraan toe.

Rowley zei dat hij het Gemenebest en de Caribische Gemeenschap had uitgenodigd om de verkiezingen te observeren, maar beiden gaven aan dat het een dure onderneming zou zijn geweest, aangezien hun leden minstens twee weken voor de peilingen zouden moeten aankomen.

Er zijn naar schatting 146 kandidaten - die 19 politieke partijen en vier onafhankelijke partijen vertegenwoordigen - die de 41 zetels betwisten. De regerende People’s National Movement (PNM) is de enige partij die kandidaten in alle kiesdistricten opstelt.

De belangrijkste oppositie, het United National Congress (UNC), stelt, zoals het bij eerdere verkiezingen heeft gedaan, geen kandidaten op het zustereiland Tobago. UNC-leider Kamla Persad-Bissessar is er echter van overtuigd terug te keren in de nieuwe regering. Ze werd bij de algemene verkiezingen in 2015 verslagen door de PNM van premier Rowley.
Advertenties

Monday 28 September
Sunday 27 September
Saturday 26 September