Ecuador vindt steun voor schuldherstructurering $ 17,4 miljard
04 Aug, 03:43
foto
Mensen lopen in een straat in Guayaquil, Ecuador, dat één van de eerste en ergste Covid-19-uitbraken in Zuid-Amerika heeft doorgemaakt, terwijl de economie slagen kreeg door lage olieprijzen. (Foto: Reuters)


Ecuador zei maandag dat het investeerdersondersteuning heeft gekregen om door te gaan met een heronderhandeling over zijn buitenlandse schuld van US$ 17,4 miljard. Dat is een overwinning voor de Zuid-Amerikaanse natie die heeft geleden onder de coronaviruspandemie en de lage olieprijzen.

De regering van president Lenin Moreno gaf in juli beleggers de kans om 10 bestaande bankbiljetten te ruilen voor drie nieuwe obligaties met vervaldag in 2030, 2035 en 2040, in een poging om miljarden dollars aan schulden te besparen te midden van een zware cash klap.

"De Republiek heeft vandaag aangekondigd dat zij, op basis van toestemmingen die op 3 augustus 2020 zijn afgegeven, de vereiste toestemmingen heeft verkregen om alle in aanmerking komende obligaties zoals voorgesteld in het verzoek te wijzigen," zei het land in een verklaring. Moreno zei via Twitter dat het plan Ecuador in staat zou stellen "middelen vrij te maken voor sociale bescherming en de reactivering van de economie".

Het plan van de regering werd gesteund door investeerders die een meerderheid van alle 10 uitstaande leningen bezaten, aldus het ministerie van Financiën. Dat zou betekenen dat het plan voor 75 procent werd geaccepteerd door de houders van 2024 obligaties, die een hogere drempel hebben.

Ecuador zei niettemin dat het de stemming met een week verlengde om andere crediteuren toe te laten tot de herstructurering. "Ik heb begrepen dat ze de vereiste meerderheid van alle obligaties hebben behaald, inclusief voor de 2024 leningen, wat een beetje verrassend was", zegt Tiago Severo, vicepresident van Latijns-Amerikaans economisch onderzoek bij Goldman Sachs.

"Als dat inderdaad wordt bevestigd, zal het een belangrijke overwinning voor de regering betekenen, onder meer door het signaal dat het geeft voorafgaand aan de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds." De grootste schuldeisersgroep van Ecuador, de Ad Hoc Group, inclusief vermogensbeheerders zoals AllianceBernstein, BlackRock en Ashmore, steunden het plan al vroeg.

Twee andere crediteurgroepen, waaronder Amundi, Contrarian Capital Management en T Rowe Price Associates, hebben gezegd dat het voorstel niet ver genoeg gaat.
Advertenties