DNA-voorzitter Bee zal hernieuwd verzoek pg behandelen
22 Jul 2020, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Marinus Bee. (Foto: Raoul Lith)


Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday dinsdag geantwoord over het besluit dat het college genomen had over de vordering om de toenmalige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in staat van beschuldiging te stellen. De pg kreeg op 19 mei geen toestemming om de bewindsman te vervolgen. Het besluit is echter nooit formeel meegedeeld aan de pg. Deze omissie is nu goedgemaakt, zegt parlementsvoorzitter Bee om een reactie gevraagd aan Starnieuws. De hernieuwde vordering zal in behandeling genomen worden door De Nationale Assemblee (DNA). 

Bee zegt dat hij woensdag zal doornemen met de griffier wanneer de huishoudelijke vergadering wordt uitgeschreven. Daar zal beslist worden wat de verdere procedure zal zijn. Wanneer de vergadering gehouden wordt, kan de Assembleevoorzitter nog niet zeggen. Hij geeft aan dat het om een hernieuwde vordering gaat, die op de agenda geplaatst zal moeten worden. 

De brief is naar de pg gestuurd met het eerder genomen besluit. Daarmee wordt de eerste vordering afgesloten, laat Bee optekenen. Nu is er een hernieuwde vordering waar De Nationale Assemblee zich over moet buigen. In de huishoudelijke vergadering zal worden besloten of er een commissie zal worden benoemd. De ex-minister is via een deurwaardersexploot ook in kennis gesteld van de hernieuwde vordering van de pg.  

De coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien zei aan Starnieuws dat Hoefdraad in staat van beschuldiging moet worden gesteld, waardoor het gerechtelijk vooronderzoek kan plaatsvinden. Dan zal blijken wat de juiste feiten zijn. Het onderzoek is noodzakelijk om te weten wat er is gebeurd. Het is aan de rechterlijke macht om te bepalen of de gewezen minister schuldig is of niet. 
Advertenties