Beschermde status botanische Cultuurtuin
20 Jul 2020, 22:16
foto


De Cultuurtuin werd opgericht in 1898 op een verlaten cacaoplantage van ongeveer 90 ha. Het was onze eerste proeftuin, die vanaf 1903 ondergebracht werd bij het Landbouwproefstation om deels als proefveld gebruikt te worden.

Delen van de Cultuurtuin zijn in het verre verleden uitgegeven voor het opzetten van het huidig Psychiatrisch Centrum Suriname, de schietbaan, een radiostation, en een sportterrein. Door de jaren heen zijn nog meer stukken uitgegeven ter bebouwing en bewoning, terwijl er plannen bestonden, om er een wandelpark van te maken. Ondanks het feit dat die plannen er sinds de koloniale tijd lagen, hebben opeenvolgende regeringen verzaakt die ten uitvoer te brengen. In het verleden, hebben bepaalde NGO’s zich kosten noch moeite gespaard, om het idee van een park te doen verwezenlijken. Er is enorm veel lobby-werk verzet, maar de politieke wil ontbrak.

Het is frappant dat bij elke kabinetswisseling, individuen het recht in handen nemen om delen van deze botanische tuin uit te geven aan politieke loyalisten, gebruik makende van hun machtspositie! In plaats van dit stukje bos te conserveren en er als overheid geld mee te verdienen, door bijvoorbeeld natuurtoerisme te stimuleren, het betaald doen verrichten van onderzoek door buitenlandse universiteiten, etc., wordt het in het holst van de nacht verkaveld, vernietigd, van de kaart geveegd, door politieke cultuurbarbaren.

We moeten nu eindelijk beseffen, dat de Cultuurtuin onze grootste en enige botanische tuin is, waar Surinaamse en buitenlandse intellectuelen, delen van hun educatie, op het gebied van plantensystematiek, ecologie, natuurbehoud, bodemkunde, geschiedenis, etc. hebben genoten. Er zijn meer dan 400 exotische bomen daar, afkomstig van verschillende delen van de wereld, inclusief de landen van onze voorouders, die ze met zorg en liefde geplant en gekoesterd hebben.

Terwijl de mondiale trend het planten van bomen is, doen Surinamers het omgekeerde. Vervolgens durven deze beleidsmakers schaamteloos, zonder blikken of blozen, op internationale podia te verkondigen dat Suriname het groenste land van de wereld is met 94% bos. Wat deze éénzijdig opgeleiden niet weten, is dat wij gade worden geslagen door Global Forest Watch. De satellietbeelden zijn digitaal, zijn te downloaden, en zijn toegankelijk voor de gehele wereld!

De hoop van velen is nu gevestigd op de desbetreffende ministers van dit nieuw kabinet, om het tij positief te keren voor onze botanische tuin, die een vorm van bescherming verdient, zodat wij als gemeenschap er nog lang van kunnen genieten. Er zijn verschillende modellen die toegepast kunnen worden. Gezien de huidige toestand en inrichting van de tuin past het UNESCO Man and Biosphere Reserve model daar heel goed bij. Deskundigen bij de desbetreffende ministeries wordt aanbevolen om dit model in overweging te willen nemen. De link ter bestudering is: https://en.unesco.org/mab

Dr. Haydi J. Berrenstein, MSc.
Milieudeskundige/Biodiversiteit-Mangrove-Klimaatverandering specialiste.
Email: queenhjb@yahoo.com

Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April