Bouterse draagt na 10 jaar berooid land over aan Santokhi
16 Jul, 00:00
foto
De buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee vindt om 10.00 uur plaats op het Onafhankelijkheidsplein.


President Desi Bouterse (74) zal vandaag de regeermacht, bijkans een maand eerder, overdragen aan Chan Santokhi (61). De financiële situatie dwingt hem om eerder af te treden. De ambtenarensalarissen konden de vorige maand niet meer worden betaald zonder tussenkomst van Santokhi en zijn team. Deze maand was er absoluut geen mogelijkheid om salarissen én vakantiegeld uit te betalen. Bij de Centrale Bank van Suriname kon niet worden aangeklopt, terwijl de handelsbanken ook niet over de brug zouden komen. 

Aankomende president Santokhi kan ook niet aangeven hoe bijkans SRD 1 miljard op tafel gelegd zal worden om noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. Doorgaans is er een half miljard SRD nodig per maand, maar deze maand zijn de uitgaven dubbel, omdat vakantiegeld ook uitbetaald moet worden, naast onder andere salarissen, AOV, pensioenen, subsidies. Er worden gesprekken gevoerd met de financiële sector om uit de impasse te geraken. 


De gekozen president Chan Santokhi heeft woensdag een bezoek gebracht aan president Desi Bouterse. (Foto: Ranu Abhelakh)

Terwijl de staatskas leeg is, wordt de komende regering - het land - met nog meer ellende opgezadeld. Er vinden onnodige dubbele benoemingen plaats, wurgcontracten worden getekend en eigendommen (voertuigen) van het land verkocht, ver beneden de werkelijke waarde. Velen willen nog op de valreep geregeld worden in een positie. Santokhi heeft al van te voren gewaarschuwd dat zaken die niet correct plaatsgevonden hebben, zullen worden teruggedraaid. 

Na 10 jaar regering-Bouterse, hij trad aan op 12 augustus 2010, wordt een lege Staatskas achtergelaten met torenhoge schulden. Op diverse fronten wordt een berooid land achtergelaten. Bouterse sluit vandaag zijn 40-jarige politieke carrière af na 25 februari 1980. Hij is nog voorzitter van de Nationale Democratische Partij waar hij het mes in zal moeten zetten. De partij is van 26 naar 16 zetels teruggevallen en daarmee in de oppositie beland.

De macht zal vandaag overgedragen worden aan Santokhi. Hij heeft eerder aangegeven dat hij het over zijn 'dead body' zou doen. Voorkomen zou worden dat het land in handen zou komen van "Willempje van Oranje". Vijf jaar geleden vroeg Bouterse zich af "pe Chan e kome, fu du san!" Wat hij niet gewild had, zal vandaag toch gebeuren, zonder enige tegenstand, want de regering-Bouterse is schaakmat.