Reactie op 'Zijne Exellentie Ronnie Brunswijk'
12 Jul, 14:44
foto


De schrijver van het artikel de heer Robby Amain heeft naar zijn zeggen, aan de hand van feiten en omstandigheden Ronny Brunswijk van een andere zijde belicht. Als de reactie van Bhagwandas toentertijd “Geen gelul, je bent ontslagen. Dan ga je maar stelen” zoveel wrok en verbittering heeft losgemaakt bij Ronnie, dan moeten wij dat toeschrijven aan de commando opleiding die hij in Cuba had genoten. Wij kennen allemaal de gedragingen die Paul Bhagwandas toen vertoonde in het Leger.

Gelukkig merkt de schrijver op dat hij de beslissing niet wil goedpraten en toch denkt hij dat Brunswijk het advies van Bhagwandas als meerdere heeft opgevolgd. Maar ook als militaircommando wilde hij Bhagwandas die uitspraak betaald zetten. Daarom ging hij na de bankoverval een stapje verder en viel het leger te Stolkertsijver zelf aan.

Als mijn constatering juist is dan komt een heel ander licht te schijnen op het leven van Ronnie Brunswijk. Een held van ongekende weerga. Zaken die je kan lezen in verhaalboekjes. Ook ik  begin  de weergave over de rol van Nederland te geloven. De zelfde tactiek is toegepast op Bouterse om hem uit te schakelen.
 
Hebzucht 
Over de verkiezing van 2010; daar weet ik alles van, omdat Brunswijk mij vanaf het begin bij de verkiezing van de voorzitter van De Nationale Assemblee als buurman voor advies had geraadpleegd. Hij had een aanbod van Bouterse van vijf ministeries en de vicepresident. Zijn vicepresidentskandidaat was Eddie Jozefzoon. Omdat Jozefzoon ingevolge de Grondwet niet verkiesbaar was, heb Ik dat uit zijn hoofd gepraat en hem voorgesteld om iemand buiten zijn partij, een niet Creool, aan te wijzen als vicepresident en dat weet Robert Ameerali ook. Toen al kriebelde het bij Brunswijk om in de regering te gaan zitten.

Ik moet wel ten faveure van Brunswijk zeggen dat hij reeds toen aan mij verklapte, te gaan studeren omdat hij een carrière in de politiek wel zag zitten. Ik maak wel tijd om al die onvoorstelbare ervaringen en intriges meegemaakt, nog vast te leggen.

Oefenen om te groeten
Wij zullen mekaar blijven groeten zoals we gewend waren althans wat mij betreft, brengt de man zijn droom tot werkelijkheid. Aangezien in de politiek in Suriname alles mogelijk is, sta ik niet meer versteld. Ook om politiek opportunisme vindt er geen antecedenten onderzoek plaats wanneer het betreft gekozen politieke ambtsdragers.

Eugène van der San