Santokhi over kritiek op Brunswijk: Niet in verleden vaststeken
09 Jul, 03:18
foto
Presidentskandidaat Chan Santokhi vindt dat niet vastgehouden moet worden aan het verleden. Hij vraagt een kans voor het nieuwe regeerteam. (Foto's: René Gompers)


Er is heel veel kritiek op de ambitie van Ronnie Brunswijk om vicepresident te worden. Critici stellen dat onder andere zijn Jungle Commando verleden, veroordeling in Nederland, Frankrijk en verdachtmakingen in andere zaken, die functie zal bezwaren en beperken. Brunswijk stelt dat het volk heeft beslist en het kennelijk “moeilijk is om een marron te accepteren.” Presidentskandidaat Chan Santokhi voegt eraan toe dat alle wettelijke regelingen in acht zijn genomen en men “niet moet blijven vaststeken in het verleden.” 

Brunswijk heeft op een korte persconferentie, na de indiening van de kandidatenlijsten, gereageerd op vragen van journalisten over de kritiek op zijn voornemens.  “Wanneer het volk heeft gezegd dat ABOP en VHP de coalitie moeten gaan vormen… dan is dat al een groot signaal,” merkt hij op. “Wanneer je niet gedragen wordt door het volk wordt je niet gekozen. Het volk heeft gesproken en dat moeten we respecteren.”

“In 2010 vond men ook dat Bouterse geen president kon worden,” haalt Brunswijk aan. “Maar hij is het 10 jaren lang geweest. En iedereen was stil. Dus de acceptatie van een marron is moeilijk in deze gemeenschap. Dat zie ik. Terwijl het volk heeft gesproken; 20 zetels VHP en ABOP/PL 10 zetels. Het signaal is duidelijk. Het volk heeft beslist dat het regering Santokhi-Brunswijk wordt. Dat is het. De wil van het volk moeten we respecteren.” 


Brunswijk: "De acceptatie van een marron is moeilijk". 

Ook Santokhi benadrukt dat “de keus van het volk” gerespecteerd dient te worden. “Aan de andere kant zijn er wettelijke regelingen waaraan wij tweeën zijn gebonden om uiteindelijk gekozen te worden,” stelt hij. “Ik kan u de garantie geven dat we allemaal hebben gekeken naar die wettelijke regelingen. Er komt nog een commissie om dat allemaal te onderzoeken dat er heel zorgvuldig naar is gekeken.”  Santokhi benadrukt dat alle coalitiepartners achter de kandidatuur van Brunswijk voor vicepresident staan. 

Santokhi wil niet achterom blijven kijken. "Laten we kijken wat voor ons ligt. De grote kansen en de grote uitdagingen. Het volk wacht dat we de problemen gaan oplossen, het uit de armoede gaan halen, de verschillende crises gaan aanpakken. Het enige wat ik vraag is een kans. We zijn bezig een regeerteam samen te stellen, ook met de procureur- generaal. We willen een sterk regeerteam. Hebt u vertrouwen, het komt goed.”  En terwijl hij zich tot Brunswijk richt: “Dat is datgene, Ronnie, wat we aan het volk beloofd hebben. Dat is wat we gaan realiseren.”

René Gompers

Tuesday 11 August
Monday 10 August
Sunday 09 August