Is een 'ambassaduur' in Nederland nodig?
28 Jun, 04:42
foto


In dit artikel heb ik het niet over de prijs van suiker, maar vraag ik me het volgende af: Hoe duur is een ambassadeur? Ik sta ook stil bij de noodzaak eentje te hebben in een bepaald land anno 2020. Het is van belang dat het volk van Suriname meer inzicht heeft in wat de politieke elite voor hen bedenkt als oplossing. Zeker in een tijd waarin overheidskosten er heel erg aan toe doen is het van groot belang hierbij stil te staan.

De 1 miljoen euro 'ambassaduur' 
Als voorbeeld gebruiken we de ambassadeur van Suriname in Nederland. Stel dat we een geschikte persoon vinden die de functie integer en bekwaam kan invullen dan hebben we geschat te maken met de volgende kosten. Een beetje zichzelf respecterende professional die zou de functie kunnen aannemen voor een salaris 10.000 euro per maand (dus 120.000 euro per jaar, inclusief bijkomende verzekeringen, sociale lasten, pension opbouw, ziekteverzekering enz, moet het salaris verdubbeld worden, 240.000 euro). 

Het gaat om een vertegenwoordiger van Suriname dus die moet goed wonen, kosten bewoning per maand, 8000 euro (dus 96.000 euro per jaar). De persoon moet beschikken over een staatsauto met een speciaal kenteken. Kostprijs auto (huurkosten per maand 18.000 euro, per jaar 216.000 euro, executive Mercedes SL of BMW 5-7 serie). Vaste chauffeur, want de persoon moet gereden worden (dus jaarsalaris van de chauffeur 40.000 euro, salaris telt altijd dubbel dus 80.000). Internationale reiskosten business class per vliegtuig, (dus reiskosten 50.000, hotelkosten 50.000, totaal 100.000 euro). Dan hebben we de kosten van verhuizen, we gaan ervan uit dat het een gezin betreft 4 personen (kosten verhuizing, een keer heen, een keer terug, 2 keer 30.000 euro). De kosten van de scholing van de kinderen (dus 2 keer private school 15000 euro, 30.000 kosten per jaar).  Een beetje ambassadeur heeft smaak en dus kleed hij/zij zich goed. Even van de man uitgaande, geen Boss pak maar een Corneliani maatpak, 4 per jaar (representatiekosten kleding 1800 euro per stuk, 7200 euro per jaar). Schoenen worden zelf betaald. Eten en drinken ook, we ronden het wat af. 

Totale kosten per jaar: Salaris ambassadeur 240.000 euro plus woning 96.000 euro plus auto 21.6.000 euro, plus chauffeur 80.000 euro, plus reis en hotelkosten 100.000 euro, plus diverse bijkomende kosten 10.000 euro, is in totaal 762.000 euro per jaar. Zelf denk ik dat de kosten van een ambassadeur rond de 1 miljoen euro zit.

Wat levert de ambassadeur jou op?
Op zich is 1 miljoen euro niet veel als de Ambassadeur z’n werk goed doet en per jaar meer dan 1 miljoen euro per jaar voor het land opbrengt. Dus ik zeg doen! 

Is de ambassadeur wel nodig?
Maar anderen zullen tegenwerpen dat we 1 miljoen euro niet moeten verspillen aan achterhaalde tradities en ineffectieve Surinaamse zuiplappen in het buitenland met de titel ambassadeur. (Ambassadeurschap is een oude traditie en stamt af uit de tijd toen er nog geen vliegtuig, internet en ZOOM bestond, en de koning of regeringsleiders niet makkelijk ergens kon verschijnen of kon communiceren, en rijke landen kunnen zich deze traditie nog steeds permitteren, maar failliete landen als Suriname hebben geen geld hiervoor). Immers met de moderne technologie zou Chan kunnen denken, “ik ZOOM met iedereen, wanneer ik maar wil dus ik heb in tijden van grote crisis en faillissement geen ambassadeur nodig voor 1 miljoen euro, dat geld stop ik liever in onderwijs en gezondheidszorg, ik ben zelf de beste ambassadeur en heb geen tussenschakel nodig.”

Kan het anders?
Personen die trouw zijn aan de leider, en reeds hebben bewezen business te kunnen genereren en geld hebben kunnen verdienen voor zichzelf en dus ook hetzelfde zouden kunnen doen voor Suriname. Gratis, zonder salaris, besparing 1 miljoen euro. Zo iemand kan dan 's ochtends samen met Mark Rutte naar het werk fietsen en alle nodige zaken bespreken tijdens de fietsrit en nog voordat Chan wakker zijn er weer miljoenen verdiend voor Suriname. Denk, als Rutte, als premier van een van de rijkste landen van de wereld, op de fiets naar het werk gaat, waarom moet een failliet land als Suriname een one million dollar ambassador aanstellen? Of is de Surinaamse aanstellerij werkelijk nodig? 

Drs Djietendra Gopal
Advertenties

Thursday 24 September
Wednesday 23 September