VSB-topman: Totale lockdown was niet langer vol te houden
22 Jun, 00:01
foto
Bryan Renten, voorzitter van VSB.


"Er is een zekere mate van opluchting dat de lockdown-maatregelen zijn versoepeld. Dat is goed nieuws voor bedrijven, kleine zelfstandigen maar ook voor de samenleving in het algemeen. Echter moeten we ons goed realiseren dat we onze maatschappij nu moeten inrichten op het leven met Covid-19. En dat de samenleving voor een belangrijk deel zelf verantwoordelijk is voor de mate waarin de maatregelen verder kunnen worden afgebouwd. Wij moeten ons nu gedisciplineerd opstellen, op ons zelf letten en op anderen." Dit zegt Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven om een reactie gevraagd aan Starnieuws. 

"We moeten te allen tijde blijven handhaven social distancing, het verplicht dragen van een mondkapje in het bijzonder in alle openbare en kantoorruimten en in ruimten die slecht zijn geventileerd. Daarnaast moeten bedrijven strikte Covid-19 protocollen invoeren en handhaven. Wat wel overduidelijk is, is dat we een totale lockdown niet langer zouden kunnen volhouden. Suriname kampt al met enorme economische problemen en die zijn alleen maar vergroot, vanaf de lockdown. De omzetten van bedrijven die levensmiddelen en consumentengoederen leveren zijn meer dan gehalveerd, en de overige winkelzaken hebben helemaal geen inkomsten. De belastinginkomsten van de overheid zijn enorm afgenomen. Het effect op de inkomsten van buschauffeurs, marktventers, taxibedrijven, horeca ect. is enorm. Daarnaast mogen we verwachten dat de (lange termijn) sociaal-maatschappelijke ontwrichting ook niet te overzien zal zijn," voert Renten aan. 

De samenleving moet beseffen dat Covid-19 besmettingen niet te vermijden zijn. "Echter moeten we voorkomen dat er grote sprongen (outbreaks) plaatsvinden, zodat ons zorgsysteem niet wordt overbelast. Daarnaast moeten we onze samenleving en economie openhouden om een humanitaire ramp van ongekende proporties te voorkomen. Als je je zoveel mogelijk aan de richtlijnen houdt, is de kans op besmetting heel klein," meent de VSB-topman. 
Om zaken in perspectief te plaatsen, merkt Renten op dat in Frans-Guyana men nu een enorme sprong in het aantal besmettingen heeft, omdat men het aantal testen flink heeft opgevoerd. Er zijn nu meer dan 2400 personen positief getest. Dat is ongeveer 0.9% van de totale bevolking. Ook is een groot deel weer genezen verklaard.

Het bedrijfsleven heeft op 17 juni een openhartig gesprek gehad met een deel van het Covid-managementteam waarbij ook de ministers van Volksgezondheid en Handel, Industrie & Toerisme aanwezig waren. Het was een constructieve discussie, zegt Renten. Er is een aantal voorstellen gedaan om beheerst delen van de economie open te stellen. "We hebben alle begrip voor het grote dilemma waarvoor het team staat. Aan de ene kant heeft de regering c.q. het team de verantwoordelijkheid om de volksgezondheid niet in gevaar te brengen, maar aan de andere kant moet er een zekere mate van normalisatie zijn om te voorkomen dat we als samenleving onnodig veel pijn lijden. Dat zijn geen gemakkelijke keuzes en daarom hebben we ook gepleit voor een breder platform met meerdere disciplines waarin alle pro's- en cons gezamenlijk moeten worden afgewogen. 

Het bedrijfsleven heeft wederom aangeboden om de private sector meer te betrekken bij het zoeken naar oplossingen. Ook de rol van Su4Su is aan de orde gekomen. "De komende weken moeten wij het aantal testen opvoeren, sneller aan contact tracing doen en een strikt quarantaine beleid voeren. Su4Su gaat de voorlichting vergroten en we gaan de bedrijven adviseren over het ontwikkelen en toepassen van Covid -19 protocollen op de werkvloer," deelt Renten mee. 
Advertenties