Burundi: President-elect zal onmiddellijk worden beëdigd
13 Jun 2020, 06:57
foto
Evariste Ndayishimiye werd vorige maand uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen in Burundi. (Foto: Reuters)


Het constitutionele hof van Burundi heeft ermee ingestemd dat de verkozen president Evariste Ndayishimiye onmiddellijk zal worden beëdigd nu de voormalige leider Pierre Nkurunziza is overleden, zei de regering vrijdag. De grondwet bepaalt dat de parlementsvoorzitter het in een dergelijke situatie overneemt.

De rechtbank oordeelde echter dat "de interim-periode niet nodig is en dat ... Ndayishimiye zo snel mogelijk moet worden beëdigd", zei de regering in een verklaring op Twitter. Er was onzekerheid over wie de leiding had in Bujumbura sinds de regering dinsdag de dood van Nkurunziza aankondigde.

Leidinggevenden van het land hadden zich zorgen gemaakt over mogelijke onenigheid over de opvolging onder de gelederen van de machtige groep generaals van Burundi, die mogelijk een nieuwe ronde van onrust zouden veroorzaken. In de verklaring stond niet wanneer de beëdiging zou plaatsvinden.

Ndayishimiye werd vorige maand uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen in het Centraal-Afrikaanse land en zou officieel worden beëdigd in augustus. Het waren de eerste competitieve presidentsverkiezingen van het land sinds een burgeroorlog in 1993 uitbrak.

Burundi, dat dezelfde etnische mix deelt met zijn buurland Rwanda, is sinds de onafhankelijkheid in 1962 in shock door terugkerende cycli van machtsgrepen, geweld en slachtpartijen.

Nkurunziza was een voormalige rebellenleider wiens heerschappij werd gekenmerkt door wijdverbreide wreedheid en onderdrukking van zijn tegenstanders. De economie van Burundi verslechtert ook nadat donoren, wier hulp een belangrijke bron van overheidsinkomsten was, het land hebben laten vallen te midden van aanhoudende schendingen van de mensenrechten.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April