Suriname moet haast maken met geestelijke dekolonisatie
02 Apr 2010, 11:00
foto


Suriname zal haast moeten maken om zich aan te sluiten bij de derde en laatste fase van het dekolonisatieproces. Een proces dat wereldwijd gaande is. Er moet definitief afstand genomen worden van mooie wetenschappelijke theorieën, die een belemmering zijn voor het proces van geestelijke of mentale dekolonistaie. De Surinaamse schrijver/uitgever en wetenschapper Dew Baboeram, neemt stelling tegen deze argumenten. “Het is mijn kritiek op een stroming die ik noem, het wetenschappelijk kolonialisme”, zegt hij.

Baboeram, ook wel bekend onder zijn schrijversnaam Sandew Hira, hield donderdagavond voor stichting Un Bundro een lezing hierover in Tori Oso. De lezing, met als titel ‘dekolonizing the mind’, geeft inzicht in de verschillende fasen van het dekolonisatieproces. Dit begon rond 1945 tot 1975 in Afrika, Azië, het Midden Oosten, Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, waar de westerse beschaving ruim 400 jaar heeft geheerst.

Hira verdeelt het proces in een politieke, economische en een geestelijke bevrijding van het kolonialisme. Suriname zit midden in de tweede fase. Dit terwijl de bedreigingen van de derde fase steeds actiever en duidelijke vormen aannemen. ”De manier waarop je kijkt naar het kolonialisme wordt sterk bepaald door de manier waarop je geestelijk vastzit in het kolonialisme”, zegt Hira.

De wetenschapper benadrukt in zijn lezing dat kolonialisme een systeem is van uitbuiting en onderdrukking. De kolonisator heeft de gekoloniseerde in verschillende fasen in de geschiedenis, met verschillende mechanismen gedwongen tot arbeid. Die arbeid had maar één doel: verrijking van de kolonisator. “Slavernij is een fase binnen het kolonialisme geweest. Met de beëindiging daarvan is er geen einde gekomen aan het kolonialisme. Uitbuiting en ondrdrukking hebben alleen andere vormen aangenomen.

Dekolonisatie of geestelijke bevrijding van het kolonialisme betekent volgens Hira, afstand nemen van de ideeën van de kolonisator. Afstand van wetenschappelijke theorieën die ontkennen dat slavernij en kolonialisme niets anders zijn geweest dan systemen van uitbuiting en onderdrukking. Het betekent dat de blik verlegd moet worden naar de ideeën van leiders als Barrack Obama, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela. Zoeken naar verbindingen met andere gekoloniseerden en leren uit de geschiedenis, aldus Hira, die bijval kreeg van zijn gehoor over zijn zienswijze.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May