Klachten over niet-uniforme regels bij stembureaus
25 May, 08:39
foto
Tenten van verschillende politieke partijen in Tamanredjo op de berm. Politieke partijen werden geconfronteerd mee dat ze hun tenten niet binnen mochten opzetten.


Op sommige stembureaus gaat alles prima, maar aan de andere kant regent het van klachten. Er zijn stembureauvoorzitters die niet willen dat er foto's/video's gemaakt worden door de media. Anderen geven wel de gelegenheid. Waar de president gestemd heeft, mochten journalisten zelfs naar binnen. Politieke partijen klagen erover dat hun tenten verwijderd moesten worden van het terrein, maar op andere stembureaus wordt er niet opgetreden. Kiezers klagen ook over dat het kleuren van de rondjes op de stembiljetten moeilijk gaat. 

Op Tamanredjo, stembureau 513, zijn de tenten van de politieke partijen buiten, alleen die van de NDP is binnen. "Dit kan echt niet," zegt lijsttrekker van Pertjajah Luhur, Ingrid Karta-Bink, aan Starnieuws. Zij heeft de districtscommissaris Ajaikoemar Kali gebeld en aangegeven dat dit niet kan. Ook de NPS klaagt erover dat van te voren niet was doorgegeven dat er geen tenten op de terreinen mochten worden opgezet. 


Het kleuren van de rondjes op het stembiljet gaat moeilijk. (Foto: Yvanka Ozir-Awailame)

De directeur van Binnenlandse Zaken, Putridewi Amatsoemarto, op uitdrukkelijke vragen van een journalist tijdens een persconferentie afgelopen week, gezegd dat er zelfs foto's in het stemlokaal gemaakt mogen worden. Alleen moest de social distance in acht worden genomen. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken verwijst Starnieuws over klachten uit het veld naar de directeur die belast is met de verkiezingsorganisatie. 

Sabitrie Gangapersad van het algemeen secretariaat Verkiezingen zegt aan Starnieuws dat alle stembureaus de instructies hebben gehad om de pers toe te laten zolang het stemproces niet verstoord wordt. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen de waargenomen onregelmatigheden gecorrigeerd worden.


Tent van de NDP op het terrein van stembureau 513 in Tamanredjo. 


Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July