Tankschepen met Iraanse brandstof naderen Caribisch gebied
23 May, 22:47
foto

Mensen staan met hun voertuigen in de rij in een poging om brandstof te tanken bij een pompstation van het staatsoliebedrijf PDVSA in Maracaibo, Venezuela. (Foto: Reuters)


Een vloot van vijf tankers die Iraanse brandstof vervoert voor Venezuela, nadert het Caribisch gebied. Het eerste schip zal volgens de trackinggegevens van Refinitiv Eikon naar verwachting zondag de wateren van Venezuela bereiken.

Iran levert ongeveer 1,53 miljoen vaten benzine en waterstoffen aan Venezuela, zeggen regeringen van beide landen. De transporten hebben geleid tot een diplomatieke impasse tussen Iran en Venezuela en de Verenigde Staten, aangezien beide landen onder Amerikaanse sancties vallen. Volgens een hoge Amerikaanse functionaris overweegt Washington maatregelen als reactie. Hij is niet verder ingegaan op mogelijke opties.

De Verenigde Staten heeft onlangs zijn aanwezigheid op zee in het Caribisch gebied versterkt voor wat volgens hen een uitgebreide anti-drugsoperatie was. Maar een woordvoerder van het Pentagon, Jonathan Hoffman, zei donderdag dat hij niet op de hoogte was van operaties met betrekking tot de Iraanse ladingen. "We blijven zeggen dat Iran en Venezuela - beide twee uitschieters in de internationale orde - met deze transactie de internationale sancties tegen beide landen duidelijk schenden", vertelde hij aan verslaggevers.

De minister van Defensie van Venezuela zei dat zijn leger de Iraanse tankers zal begeleiden zodra ze de exclusieve economische zone van het land hebben bereikt. De onder Iraanse vlag varende tanker Fortune, de eerste in de vloot, naderde vrijdag de Caribische Zee. Het navigeert met zijn satellietsignaal aan sinds het eerder in mei het Suezkanaal passeerde. De vier andere schepen volgen dezelfde route over de Atlantische Oceaan, zo blijkt uit de gegevens van Eikon.

Het OPEC-lid heeft dringend brandstof nodig voor maximaal 1.800 benzinestations die wekenlang gedeeltelijk zijn gesloten vanwege onvoldoende toevoer van door de staat gerunde PDVSA-raffinaderijen, die tot maart werkten aan ongeveer 10% van hun gezamenlijke capaciteit van 1,3 miljoen vaten per dag . De benzine-output van PDVSA is nu beperkt tot een enkele faciliteit, de Amuay-raffinaderij, maar de meeste geproduceerde brandstof is van laag octaangehalte omdat de meeste alkyleringseenheden van het land buiten bedrijf zijn, aldus bedrijfsbronnen. Geïmporteerd alkylaat kan de kwaliteit van binnenlandse benzine verbeteren.

Venezuela verbruikte 170.000 vaten benzine per dag vóór coronavirusgerelateerde lockdown-maatregelen. De brandstofverkoop bij stations daalde door rantsoenering tot ongeveer 40.000 vaten per dag. Meer dan een decennium van wanbeheer en gebrek aan personeel, gecombineerd met Amerikaanse sancties die sinds 2019 importen hebben beperkt, verkeren de raffinaderijen van Venezuela in slechte staat. De Iraanse Mahar Air heeft de afgelopen weken ladingen van apparatuur getransporteerd naar Venezuela om met reparatiewerkzaamheden te beginnen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft deze week de Chinese firma die de onderdelen van de raffinaderij heeft geleverd op de zwarte lijst gezet. Beijing noemde de sancties 'illegaal'.

Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July