PL-lijsttrekker Eskak levert zetel in bij samenwerking met NDP
23 May, 05:19
foto
Pertjajah Luhur heeft vrijdag een 'Drive-Thru-massameeting' gehouden in Flamboyant Park. De partij verwacht een goede beurt te zullen maken maandag.


Indien Nasier Eskak, lijsttrekker van de Pertjajah Luhur (PL) in Wanica, op 25 mei gekozen mocht worden en de partij zou besluiten om toch met de NDP samen te werken onder deze leiding, dan levert hij zijn zetel in. Deze belofte heeft Eskak gedaan tijdens de Drive-Thru-massameeting die de PL vrijdag heeft gehouden in het Flamboyant Park. Hij stelde Krishna Mathoera (VHP) als voorbeeld om haar principiële houding. Ook ondervoorzitter Bronto Somohardjo zei dat hij zijn functie als partijraadssecretaris neerlegt, als PL zou besluiten met NDP in zee te gaan, maar hij weet zeker dat zijn vader dat nooit zou doen.  

Eskak, die ondervoorzitter is van de PL, tevens voorzitter van het Wetenschappelijk Bureau en Ustaad, hield de aanwezigen voor dat we als mensen weliswaar zoveel kunnen plannen, maar dat het uiteindelijk de Almachtige is die bepaalt wat er gebeurt. Hij heeft er keer op keer gewezen dat Suriname financieel aan de grond zit. Alle leningen die in de afgelopen periode zijn aangegaan, hebben nooit hun weg gevonden naar de productieve sector, maar zijn veelal ingezet voor de consumptieve sector. Met vernieuwende en gezonde economie als een van de speerpunten in haar partijprogramma, is de partij daarom vast van plan om ondernemerschap te stimuleren, met name de zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel). Zij vormen de ruggengraat van de economie. Een van de prioriteiten is het opzetten van fabrieken en bedrijven die inkomen en werkgelegenheid kunnen genereren, zodat ons land kan voldoen aan het terugbetalen van de staatsschuld.

PL-voorzitter Paul Somohardjo zei het volk de keus zal maken voor verandering. Hij stelde geen doemdenker of negativist te zijn, maar de realiteit en de laatste berichtgevingen leren dat het niet goed gesteld is met de medische zorg in Suriname. Het water staat de medici aan de lippen, zoals de medische staf van het AZP heeft aangegeven. Zaken zoals verband en medicijnen zijn niet of onvoldoende in voorraad. Ook de Vereniging van Apothekers heeft eerder aan de bel getrokken over de zorgwekkende situatie op het gebied van de voorraad medicijnen en medische artikelen. 

Somohardjo verwees geruchten als zou de VHP zitten achter de ongebreidelde stijging van de koersen naar het rijk der fabelen. Wie geld uit de pinmachines haalt, wordt geconfronteerd met splinternieuwe biljetten. De politicus kan zich niet voorstellen dat het volk na maandag deze regering terugneemt. Hij vroeg degenen die nog achter de regering staan of zij alleen van pakketten willen leven en zichzelf daarvan afhankelijk willen maken. De regering heeft bewezen zich niet te houden aan de vele beloften die zij heeft gedaan. Zo zou de Palissadeweg aangepakt worden, maar ziet de straat er thans uit als een ‘wasplank’. 

De PL-voorzitter vindt het belachelijk dat de vicepresident twee dagen (zaterdag) vóór de verkiezingen de eerste steen wil leggen, terwijl al die jaren niets is gedaan. Ook is aan mensen in Domburg beloofd dat er een brug over de Commewijnerivier nabij Lasai zou komen, maar daar is tot op heden geen sprake van. “Ze hebben ons ook belazerd met een trein. Maar je kunt het volk niet voor de gek blijven houden. Het is tijd om verandering te brengen. Geef de schuld niet aan jongeren alleen. Het ligt ook aan u", stelde Somohardjo in een oproep aan de kiezers om bij het stemmen niet alleen te denken aan de toekomst van zichzelf, maar ook van hun kinderen en kindskinderen. 

De partij blikt terug op een zeer geslaagde activiteit, het vervolg op een soortgelijke die donderdag in Nickerie was gehouden. In beide districten deden velen mee aan de optocht en de voertuigen kwamen, versierd met PL-vlaggen, onder luid getoeter het Flamboyant Park binnen gereden. Tijdens de toespraak van Iwan Ganga, voorzitter van de KTPI en lid van de Eenheidsbeweging, kwamen in grote getale ABOP-prominenten zoals Edward Belfort het Flamboyant Park binnengereden ter ondersteuning van de PL als hun gotong-royong-partner. Namens de ABOP sprak ook Belfort de aanwezigen toe en vroeg om deze regering weg te stemmen.