Marokko financiert Werephai Miniwaterpark Paramaribo Zoo
20 May, 00:56
foto
Het Werehpai Miniwaterpark in Paramaribo Zoo. Dit project is gefinancierd door Marokko. (Foto's: Raoul Lith)


Door het onthullen van een plakkaat en oplaten van ballonnen is in de Paramaribo Zoo het ‘Werehpai Miniwaterpark’ dinsdag in gebruik genomen. Bij het miniwaterpark van de Zoo is een zwembad voor kinderen gebouwd dat ook is voorzien van een glijbaan en een miniwaterval die uit rotsen en heuvels komt. Bij het park staat ook het ‘Ark van Noah’. Het project is ontworpen door de kunstenaar Hesdy Mertowirio. Hij heeft zich laten inspireren door een onderzoek gedaan in het gebied van het Triodorp Kwamalasamutu. De grote rotsformaties in het gebied heeft hij nagemaakt. Werehpai is een archeologische plaats die uit verscheidene holen met petroglyphen van pre-Columbian oorsprong bestaat.

Dit project is door tussenkomst van de first lady Ingrid Bouterse-Waldring tot stand gekomen. Zij is beschermvrouwe van de Zoo. “We hebben vaak geworsteld over Paramaribo Zoo. Hoe gaan we de Zoo helpen om meer geld te genereren,” zegt de echtgenote van de president. Ze geeft aan dat in eerste instantie er een klein zwembad was ontworpen. Toen kwam Mertowirio met het plan. “Op een of ander manier trekt water kinderen aan. Ik weet niet wat het is maar kinderen houden van water”. De diepte van het bad varieert tussen 40 en 80 cm.

Bouterse-Waldring geeft duidelijk aan dat niet haar bureau het project heeft gefinancierd. “We hebben het project geschreven en via het Koninkrijk van Marokko is een grant gegeven hiervoor. Zonder deze donatie was het niet gelukt”. Het project heeft US$ 155.000 gekost. De first lady merkt op dat met de overdracht van dit project aan de Zoo het echte werk gaat beginnen. Ze geeft aan dat een onderhoudsplan gemaakt moet worden om lang van het waterpark te genieten. Zij roept ondernemers op ook een donatie te doen om de zoo te helpen kosten te dragen.

“Het project is binnen het budget afgerond. Het ontwerp en de voorbereiding was goed genoeg gedaan om niet zodanig meerwerken te hebben,” zegt Vidjay Doerga Missier, directeur Bouwkundig Werken van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Hij geeft aan dat verder bij het project horen de kleedhokken, toiletten een kantine  en cabana. De technische installatie die geleverd is, mag volgens de directeur niet worden onderschat. Doerga Missier geeft aan dat de onderhoud van het project voor de komende drie maanden door de ondernemer wordt gedaan tenzij er schade wordt veroorzaakt door onzorgvuldigheid. Ook hij pleit voor een goed onderhoudstraject.

John Altenberg directeur van de Paramaribo Zoo is blij met het mini waterpark dat moet zorg dragen voor meer inkomsten. “Dit project is aanzet om in ieder geval de dierentuin meer armslag te geven waardoor we ook die andere belangrijke dingen die wij willen doen, met name betere verblijven voor onze dieren, de zogenaamde biotopen, dat we die ook makkelijk kunnen realiseren,” zegt Altenberg. Hij geeft aan dat de dieren kunnen genieten van het geluid van de watervallen en laten dat ook merken. “De kwatta apen zijn dol op het geluid dat ze horen". Ook de president was aanwezig bij de ingebruikname. Hij is onder de indruk van de het project. 

Raoul Lith
Advertenties