Jogi tijdens DNA-vergadering de zaal uitgezet
19 May 2020, 03:16
foto
VHP-leden hebben tevergeefs geprobeerd Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons tot andere gedachten te brengen. Jogi moest de zaal verlaten. (Beeld: DNA)


In de vergadering van De Nationale Assemblee maandag, is volksvertegenwoordiger Mahinder Jogi uit de zaal gezet door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Tijdens zijn toespraak zei Jogi nadat er buiten de microfoon opmerkingen werden gemaakt uit de zaal 'yapyapi hori mofo'. Deze woorden passeerden Simons niet. Hij moest ze terugnemen. De Assembleevoorzitter waarschuwde hem om niet op zodanige wijze de woorden terug te nemen, dat ze genoodzaakt zou zijn hem het woord te ontnemen. 

"Voorzitter ik neem het terug", zei Jogi lachend. Daarna kan hij het niet nalaten."Mi no ben sabi dat yapyapi de in a parlement", lachte hij. "Maar goed, ik heb het teruggenomen, voorzitter". Simons: "Lid Jogi ik ontneem u het woord". Jogi weigerde te gaan zitten, waarop Simons de politie vroeg om hem de zaal uit te zetten. Diverse fractieleden hebben nog geprobeerd de schade te beperken, maar Simons heeft voet bij stuk gehouden. 

Jogi zegt tijdens zijn voortijdige terugreis naar Saramacca aan Starnieuws dat Silvana Afonsoewa (NDP) dingen buiten de microfoon zei terwijl hij sprak. "Zij had in Ocer ook gezegd dat "no wan yapyapi kan stop a show". Daarom heeft hij gezegd 'yapyapi hori yo mofo'. De politicus voert aan dat hij het als een grap heeft bedoeld. Het heeft niks te maken met etniciteit. Hij vindt het jammer dat hij uit de zaal is gezet. "Maar ik wil benadrukken dat ik het niet racistisch heb bedoeld. Ik heb juist yapyapi gezegd omdat dit woord ook gebruikt is door Afonsoewa. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April