Nieuw geval Covid-19 niet van invloed op maatregelen
19 May, 00:00
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid.


Op dit moment zijn er 847 personen in quarantaine. Het nieuwe geval waarbij een illegale Braziliaan Covid-19 positief is bevonden maandag, heeft geen invloed op de huidige situatie. De Covid-maatregelen die president Desi Bouterse op 9 mei had aangekondigd, blijven gelden. Illegalen vormen een groot probleem.  De eerste internationale waarnemers zijn ondertussen al geland. Op de vlucht van zondag uit Nederland doen zich ‘bijzondere’ gevallen voor. 

Het Covid-managementteam heeft op de reguliere persconferentie wat meer informatie verschaft over enkele zaken. De illegale Braziliaan die positief is getest op het coronavirus is in isolatie. Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR, deelt mee dat zondag 2 boten met 15 Brazilianen die vanaf de zee het land zijn binnen gevaren, zijn aangehouden en in quarantaine geplaatst. Een van hen bleek besmet te zijn. Maandagmorgen is een boot met 4 Guyanezen aangehouden en terwijl de persconferentie gaande was, zijn er nog eens 6 Brazilianen op het water aangehouden. 

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira, geven aan dat het nieuwe geval “geen invloed” heeft op de getroffen corona-maatregelen. Veira roept op om de gezondheidsregels in acht te blijven nemen. Ze deelt mee dat de maatregelen die de president had aangekondigd van kracht blijven. Er worden nog gesprekken gevoerd met diverse organisaties, geeft Veira aan. Zodra die zijn afgerond zal de president, deze week de volgende stappen aankondigen, deelt Veira mee. 

Zondag zijn er 264 Surinamers uit Nederland teruggehaald. Met de aanhoudingen van de illegalen komt het aantal op 847 personen in quarantaine. Ten tijde van de persconferentie was de Covid-website nog niet bijgewerkt. Minister Elias heeft enkele ‘bijzonderheden’ over de groep die zondag uit Nederland is teruggekeerd, meegedeeld. Een vrouw is van de trap gevallen, ze had teveel bagage bij zich. Het ongeluk is niet ernstig. Een man is met buikpijn vanaf het vliegtuig naar het ziekenhuis vervoerd. Het bleek om nierstenen te gaan. Een man was erg verward maar is ook in quarantaine. Een andere heeft suïcide neigingen maar krijgt ondertussen psychische hulp. Een vrouw heeft een infuusbehandeling gekregen. Gebleken is dat ze medicatie ontrouw is sinds haar verblijf in Nederland. Er is ook een hond meegereisd. Zijn documenten zijn in orde en afspraken over hem zijn gemaakt met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

René Gompers