Somohardjo gedenkt daklozen bij zijn 77e verjaardag
03 May, 02:54
foto
Paul Somohardjo is zaterdag 77 geworden.


Met de vastenmaand Ramadan en lockdown heeft de jarige voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo (77), geen dankdienst gehouden, zoals de laatste jaren het geval is. Hij heeft gisteren wel een aangepaste vergadering gehouden met kandidaten van zijn partij. Tegen lunchtijd zijn ruim 200 portie's eten verdeeld onder daklozen. Somohardjo zegt dat de strategie van de partij uiteen is gezet op de bijeenkomst. Vanaf maandag zal de campagne opgevoerd worden. 

Het voortbestaan van de PL moet gegarandeerd zijn, zegt Somohardjo. Hij zal zich inzetten om na te gaan wie in staat zal zijn de partij verder te leiden. “Het hoeft niet te zijn zoals ik het heb gedaan, het kan misschien zelfs beter, maar het moet zodanig zijn dat we kunnen zeggen: de PL wordt dé partij in Suriname.” Hij sprak zijn bijzondere dank uit aan degenen die niet op de lijsten zijn gekomen, ondanks dat zij zich hebben ingezet. De beperking in het aantal posities heeft gemaakt dat niet eenieder op DNA-, DR- of RR-niveau gekandideerd kon worden. Somohardjo hield partijleden voor dat er nog maar ongeveer drie weken resten voordat de verkiezingen aanbreken en bemoedigde alle kandidaten. “Binnen 23 dagen kunnen we zeggen: het is voorbij.”

De politicus heeft zaterdag herhaald dat dit zijn laatste ronde is. “Dat wil zeggen dat ik op 25 mei 2025 niet meer op het politieke podium zit. Dat wil niet zeggen dat ik per direct ga stoppen. Want ik moet ervoor zorgen dat de partij moet voortbestaan. De partij is met bloed en tranen opgericht en behouden. Mensen gaan weg, mensen komen, we werden verraden. Ik heb zelfs martelingen moeten ondergaan en in de jungle moeten leven. Ik heb ook in ballingschap moeten leven. En de partij moet niet met mij naar mijn graf gaan.” 

Somohardjo is de Almachtige dankbaar dat hij in goede gezondheid verkeert. De politicus kan zich herinneren dat hij vaak ziek werd toen hij nog klein was, maar na zijn tiende jaar is hij nooit meer naar de dokter gegaan, met uitzondering van de periode in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen werd hij gemarteld door de militairen, met als gevolg een ribfractuur. Voor de PL-voorman voelt het ietwat vreemd aan om zijn verjaardag anders te herdenken dan hij gewend is. Van kleins-af-aan heeft hij – ondanks de moeilijke tijden waarmee zijn ouders soms kampten – toch altijd zijn verjaardag kunnen vieren met gemberbier en gommakoekjes. Die traditie heeft hij jaren voortgezet. “Deze keer lijkt het alsof de Voorzienigheid dat zo wil. Het is de goedkoopste jaardag van mijn leven”, lacht hij. 

Somohardjo, die voor de laatste keer DNA-kandidaat is en in Paramaribo lijsttrekker is, zegt dankbaar te zijn dat de Almachtige hem gedurende zijn hele leven heeft geleid, beschermd en de kracht heeft gegeven om voort te gaan. Zij ideaal is om bij de komende verkiezingen zetelwinst te halen en de partij nog een keer binnen het machtscentrum te helpen. “Ik ben nu 77 jaar. 7 heb ik van mijn ouders gehad als basis. 77 heb ik dankzij de Almachtige. En voor die derde 7 vraag ik aan het volk, dat ik zo lang heb gediend en voor wie ik zoveel heb opgeofferd: help mij realiseren dat wij tenminste die 7 zetels krijgen, zodat wij een presidentskandidaat kunnen voordragen. Maar onze slogan blijft: we go for more than 10”, aldus Somohardjo. 
Advertenties