DA'91: DNA moet zo snel mogelijk bijeenkomen
25 Apr 2020, 02:26
foto


DA'91 vindt dat De Nationale Assemblee zo snel mogelijk bijeen moet komen om de vordering van de procureur-generaal (pg) te behandelen. De politieke organisatie vindt dat elk DNA-lid, inclusief de voorzitter, die de eis van de pg niet inwilligt, medeplichtig is aan beroving van de Staat Suriname en zal daar door een DA’91 regering keihard verantwoordelijk voor gehouden worden.

Het nieuws dat het Openbaar Ministerie (OM) eist dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in staat van beschuldiging wordt gesteld, bevestigt de vermoedens dat de minister Hoefdraad van Financiën en het kabinet Bouterse corrupt zijn. DA'91 verwijst ook naar haar talrijke publicaties hierover. Het verzoek van de onafhankelijke pg, de onafhankelijke en integere vervolgingsautoriteit, is volgens DA'91 als een bom ingeslagen in de samenleving. DA’ 91 stelt heel veel vertrouwen in de bezetting van het OM, en heeft dat vaker publiekelijk aangegeven. "Wij hebben ons respect ook steeds weer laten blijken zoals onze ongeconditioneerde ondersteuning bij de verschillende aanvallen vanuit de president en zijn regering op de pg, o.a. in het geval van het instrueren van de pg voor toepassing van artikel 148 ivm de 8 decembermoorden 1982, de amnestiewet 2012". 

De aanhouding van de voormalige governor van de Centrale Bank, Robert van Trikt en de aanklacht van DA’91 en andere maatschappelijke groepen over 'machtsmisbruik' van de minister van Financiën, moet niet los gezien worden van het verzoek van de pg aan de DNA om art 140 van de grondwet van toepassing te laten zijn voor deze politieke ambtsdrager. DA’91 heeft herhaaldelijk, jarenlang, de misstappen geconstateerd, gewaarschuwd voor de ramp die onze samenleving te wachten stond en opgeroepen tot correctie. Meerdere malen is er een dringend beroep gedaan op De Nationale Assemblee om paal en perk te stellen aan het onverantwoordelijk en wetteloos gedrag van de minister van Financiën.

De NDP/BEP/DOE/PL en ABOP, later ook nog HVB coalitie in DNA stimuleerden en ondersteunden dit gedrag ten nadele van de samenleving door wetsproducten aan te nemen die juist straffeloosheid propageerden en ongecontroleerde financieel-economische vernietiging van deze generatie en alle generaties daarna. Met de beroving van de samenleving van bijkans 200 miljoen van haar vreemde valuta tegoeden, werd een absoluut dieptepunt bereikt en ook DA’91 voorzitter Angelic del Castilho diende een klacht in tegen de minister van Financiën bij het OM. 

De handeling en eis van de pg nu moet elke Surinamer volgens DA'91 trots doen voelen en overtuigen dat in ieder geval het OM de bescherming van de burgers tegen het boeventuig serieus neemt. Nu is het de vraag of DNA, inclusief de coalitie, ook de zijde van de samenleving zal kiezen en terstond bijeen zal komen om de eis van de pg in te willigen. "Geen enkel zichzelf respecterend DNA lid zou mogen toestaan dat onder welk voorwendsel dan ook een dergelijke oplichter van de Surinaamse samenleving, nog een dag langer die ruimte geboden werd. De oppositie roepen wij op terstond het uitschrijven van de noodzakelijke vergadering schriftelijk te eisen van de voorzitter DNA. Laat het opgetekend zijn dat u zich van uw taak en verantwoordelijkheid heeft gekweten," betoogt DA'91. 
Advertenties