Bushouders dringen aan op oplossing; hebben geen inkomsten
09 Apr, 05:38
foto
Bushouders vragen aandacht voor hun probleem. Ze hebben geen inkomsten doordat het openbaar vervoer stil is gelegd.


Bushouders vragen op alle mogelijke manieren de aandacht voor het feit dat ze geen inkomsten hebben. Het openbaar vervoer (bussen en boten) is sinds 20 maart stilgelegd. De 2 meter sociale afstand kan niet gegarandeerd worden. Een deel van de bushouders heeft ook geen subsidie ontvangen. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) om een reactie gevraagd, zegt dat de noodzakelijke formaliteiten afgehandeld zijn om over te kunnen gaan tot betaling van de brandstofcompensatie. Volgens de bewindsman moet het ministerie van Financiën de geldmiddelen overmaken.

Het besluit om het openbaar vervoer stil te leggen is door de overheid in samenspraak met de leiding van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), het Nationale Vervoersbedrijf en de Vereniging van Boothouders genomen.
Ontevreden bushouders hebben zich maandagmiddag begeven naar de Congreshal waar het Covid-19 managementteam bezig was met een persconferentie. De bushouders eisen dat de achterstallige gelden worden uitbetaald door de overheid. Ze merken op dat door de maatregel zij geen inkomsten hebben. 

Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV), zegt dat het nodig was om de bushouders tijdens hun vreedzame actie te ondersteunen. “Zij vragen niets meer dan de aandacht die zij verdienen. Ze beschikken niet meer over middelen om te overleven”.  Hij vraagt dat er een sociale vergoeding komt van SRD 500 (SRD 150 voor de buschauffeur en SRD 350 voor de bushouder). Hij geeft aan dat ook deze ondernemers hun vaste lasten hebben en leningen moeten aflossen.

De VOSOV-voorzitter geeft aan dat de regering nu ook de ruimte heeft om zaken goed voor te bereiden over de aanpassing van tarieven. “Want indien we de diensten weer moeten hervatten, kunnen we rijden op basis van de aangepaste bedragen. Volgens de bushouder zijn er sinds 14 februari toezeggingen gedaan die niet worden nagekomen. Als deze middelen worden vrijgemaakt is er wat ademruimte voor de sector.

PLO-voorzitter John Mahadewsing zegt aan Starnieuws dat hoewel het niet om een actie van de organisatie ging, hij de gevoelens van de bushouders begrijpt. “De overheid kan maar niet over de brug komen en de jongens blijven wachten op hun geld over het derde kwartaal,” zegt Mahadewsing. Hij merkt op dat de groep die haar gelden nog moet ontvangen, niet groot is. De PLO voorman merkt op dat er ook een brief is geschreven naar OWT&C, om een model te vinden hoe de bushouders te compenseren.

“Wij zijn afhankelijk van passagiers en we kunnen nu niet rijden vanwege het gevaar en het risico dat je hebt om besmet te worden. Je bent de hele dag in een bus en mensen zitten te dichtbij elkaar. Dus ook in het belang van de gemeenschap rijden we niet. Dus help ons ook, we hebben geen ander inkomen,” geeft Mahadewsing aan. Hij hoopt dat de bushouders  gauw een compensatie tegemoet mogen zien. Volgens hem heeft de overheid met de lockdown een geluk. “Je kan geen actie voeren of ledenvergadering beleggen. Je kan moeilijk een strategie bepalen vandaar dat de mensen nu doen wat ze willen met de bushouders”.

Raoul Lith