KLM maakt misbruik van situatie
25 Mar 2020, 20:01
foto


De KLM probeert al jarenlang, zonder succes, de 6% commissie-regeling voor reisbureaus in Suriname afgeschaft te krijgen. De 6% commissie is een Staatbesluit van de Republiek Suriname. Dit besluit is destijds genomen omdat er bij de reisbureaus in Suriname een groot aantal mensen werkzaam is en er relatief erg veel reisbureaus zijn.

De KLM grijpt nu de coronacrisis aan om proberen dit alsnog door te drukken, onder het mom van dat de KLM het moeilijk heeft vanwege internationale lockdowns door het coronavirus. Los van het feit dat de KLM decennialang flink heeft verdiend op de Surinameroute – en toen hebben wij ook niets gehoord – probeert de KLM te bezuinigen ten koste van de Surinaamse reisbureaus.

Uitgerekend op het moment dat mensen voor hun leven strijden en zelfs velen komen te overlijden en waarbij eenieder deze tijd moet overleven, zowel zakelijk als met betrekking tot de gezondheid, grijpt de KLM deze situatie aan om te proberen de commissieregeling af te schaffen. Let wel: per 1 mei 2020 terwijl de KLM op dit moment niet eens vliegt op Suriname. Heel ongepast.

Ook onbegrijpelijk, want de Nederlandse overheid heeft voor de hele Nederlandse reisbranche, met de KLM vooraan, een ongelofelijk vangnet opgezet. Het is daarom onvoorstelbaar dat de KLM nu zogenaamd probeert te bezuinigen in een branche in een land als Suriname waar er behalve de coronacrisis ook economische problemen zijn. Wij roepen de Surinaamse overheid op niet in te gaan op de verzoeken van de KLM, want wat de KLM voorstelt met een servicefee gaat vele banen kosten. Neemt u Curaçao als voorbeeld waar de hele branche kapot is gemaakt.

Paramaribo, 25 maart
Reisorganisatie Does Travel & Cadushi Tours
Advertenties