Covid-19-maatregelen aangepast en verscherpt
23 Mar 2020, 11:11
foto
NCCR-coördinator Jerry Slijngaard geeft een update over de ontwikkelingen met betrekking Covid-19. (Foto: René Gompers)


De tweede week in de strijd tegen het Coronavirus is ingegaan. Op de Covid-19 persconferentie is aangekondigd dat zaken beter zullen worden aangepakt. De lockdown blijft in stand. Sommige maatregelen zijn verscherpt, terwijl andere worden aangepast. Zoals de opvang van landgenoten die uit het buitenland komen en in quarantaine moeten. Anders dan voorheen zal er nu een inventaris worden gemaakt van wat de mensen nodig hebben, zodat ze in hun basale behoeften zijn voorzien vanaf het moment dat zij binnenkomen, kondigt NCCR-coördinator Jerry Slijngaard aan.

De mensen die waren afgezonderd in het Emile de La Fuente stadion en het Zorghotel zijn uiteindelijk allemaal thuis geplaatst. Er is een “bombardement” van klachten en kritiek geweest over de faciliteiten. “Nee, de overheid is niet gezwicht,” zegt Slijngaard. Hij legt uit dat de mensen thuis in quarantaine mogen omdat volgens de deskundigen de huizen aan de voorwaarden voldoen. Het was altijd al de bedoeling om de mensen te verplaatsen, deelt Slijngard mee. Hij heeft namens de overheid en de samenwerkende organisaties verontschuldigingen aangeboden.

Geld is geen probleem, het heeft aan de logistiek gelegen dat zaken fout zijn gegaan, geeft Slijngaard aan. Vanaf nu wordt een pakket samengesteld voor de mensen die in quarantaine moeten. “Baddoeken, maandverband voor vrouwen, pap voor baby's, medicijnen,” somt hij op. “In elk geval, we proberen het veel beter te doen dan eerder aangegeven.”

Repatrieringsvluchten
Een nieuwe maatregel is dat vanaf nu op elke vlucht die de landgenoten ophaalt, twee artsen meegaan om zaken in de gaten te houden. Er moeten nog ruim duizend  Surinamers naar huis komen. In week 1 in was aangekondigd dat het streven was om deze week 2.000 quarantaine plekken in orde te krijgen.

De vlucht van Curaçao die gistermiddag is uitgevoerd had dus twee medici aan boord. Tot nog toe is niet bekend wanneer de andere vluchten worden uitgevoerd. De repatrieringsvluchten van Aruba, Trinidad & Tobago en Belem zijn geannuleerd. Ook voor het terughalen van gestrande passagiers uit Nederland en alle anderen die via Nederland terug moeten, is nog niet in place. Guyana is een hoog risico land, dus zitten de 40 repatrianten uit Guyana nog in overheidsquarantaine in twee locaties in Nickerie. Ook Nederland is ook een hoog risico land.

Markten
Aan de Jodenbreestraat mag er ook geen markt meer worden gehouden. Nachtclubs zijn gesloten. Etenszaken zijn alleen open om eten en drinken te verkopen, klanten zijn verplicht hun inkopen mee te nemen. De ingestelde maatregelen blijven gehandhaafd. Vermakelijkheidsvergunningen, ook van tourbussen zijn ingetrokken. Het is verboden om activiteiten waar er meer dan 100 personen tegelijk aanwezig zijn, te organiseren.

Het openbaar vervoer over land en water blijft lam. Het luchtruim is alleen open voor vracht en het terughalen van landgenoten. Ook op het water wordt er alleen vracht toegelaten. Overheidskantoren verlenen beperkt cruciale diensten. De grootste markten (Centrale en Vreedzaam) blijven gesloten, kleinere markten zijn open op aangepaste tijden. Waterkant gaat 's avonds op slot. Alleen tussen 6 uur ’s morgens en zes uur ’s middags mag men zaken doen bij de units.

Ziekenhuizen hebben hun diensten aangepast zodat het personeel niet overbelast is als er meer coronagevallen zijn. Volgens de laatste updates zijn er 5 geïmporteerde gevallen in Suriname. Het is op het moment niet duidelijk hoeveel mensen in quarantaine zijn, thuis en op overheidslocaties. De Covid-19 website was zondag nog niet bijgewerkt. In Nickerie zijn er in elk geval 40 mensen die uit Guyana zijn gehaald, afgezonderd op twee locaties. Vier uit de groep zijn Nickerianen. Er zal een groep deskundigen uit Paramaribo afreizen naar het rijstdistrict om de status van de mensen te controleren.

De grenzen blijven gesloten. Alle ‘gaps and breaches’ worden extra in de gaten gehouden. Ondertussen zijn ‘boromans’ aan de grens in beeld gebracht die stiekem oversteken. Zij worden sowieso aangepakt wordt er meegedeeld. Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid roept de mensen op om zich te houden aan de regels. De consequenties van de ongehoorzaamheid zullen niet mals zijn, waarschuwt ze.

René Gompers
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April