Nieuwe school voor ontwikkelingsgericht onderwijs
24 May 2011, 08:30
foto


De Stichting Ontwikkelingsgericht Onderwijs Suriname (STOGOS) opent in oktober een nieuwe basisschool in Paramaribo-Noord.

STOGOS is verbonden aan de OGO (Ontwikkelingsgericht Onderwijs) Academie Nederland. Het onderwijs van deze organisatie is gericht op kinderen die problemen hebben met lezen en schrijven en kinderen die dyslectisch zijn. Ook is er speciale aandacht en begeleiding voor leerlingen die bestempeld worden als dom of die niet goed mee kunnen in de klas. De nieuwe school biedt onderwijs aan leerlingen van groep 1 tot en met 8.

De kerngedachte van ontwikkelingsgericht onderwijs is dat de leerkrachten oog en oor hebben voor wat er in kinderen omgaat. Daar spelen ze op in door de lesstof aantrekkelijk aan te bieden en ook de leeromgeving aantrekkelijk en gezellig te maken. Vaste protocollen zijn: respect voor de kinderen, geen geschreeuw in de klas en een leuke klasomgeving.

Protocol voor pesten
De activiteiten zijn op dit moment geheel gericht op de start van de nieuwe school in oktober. Er moet een schoolplan komen, net als een schoolgids en protocollen voor bijvoorbeeld de omgang met pesten en de normen en waarden die op school gelden. Volgens de schoolleiding is de opzet om kwaliteitsonderwijs te bieden in klassen van minder dan vijftien leerlingen die later kunnen worden uitgebreid. De school biedt naast het klassikale instructiemodel ook zogenoemde verlengde instructie voor kinderen die dat nodig hebben.

De STOGOS-school is gevestigd aan de Pakanistraat en staat onder leiding van Yvonne Sluiter-Chase, tevens voorzitter van de stichting. Margot Helberg, van huis uit orthopedagoge, is aangesteld als secretaris en neemt ook de taken van penningmeester op zich.

Idealisme
Sluiter geeft aan dat de school op de verschillende onderwijsmethodes van het gecombineerde Nederlandse model is afgestemd. Er staan straks zowel Surinaamse als Nederlandse leerkrachten voor de klas. Zij krijgen interne trainingen waarbij via Nederlandse methodes wordt ingespeeld op de Surinaamse behoeften.“Wij zijn immers een school in Suriname en dat komt met name tot uiting bij natuuronderwijs en geschiedenis. Bij ons krijgen alle bevolkingsgroepen de nodige aandacht wanneer dat nodig is.”

Sluiter benadrukt dat de nieuwe school niet uit is op het maken van winst maar dat idealisme voorop staat. Het ligt in de bedoeling om in de toekomst ook andere instanties te betrekken bij de aanpak van dyslexie. Zo is het plan om jaarlijks specialisten uit het buitenland te halen om de leerkrachten te trainen en bij te scholen.


(Henna Pinas)





Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May