Egypte: Ex-president Hosni Mubarak overleden
25 Feb 2020, 12:21
foto
Hosni Mubarak was gedurende 30 jaar president van Egypte. (Foto: Reuters)


De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak is in Cairo overleden. Mubarak die in 2011 door het leger werd verdreven is 91 geworden. Hij was drie decennia in functie voordat protesten van de Arabische lente uitbraken.

Mubarak werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan het doden van demonstranten tijdens de revolutie. Dat vonnis werd vernietigd en hij werd in maart 2017 vrijgelaten. De Egyptische staatsmedia hebben dinsdag, vandaag, zijn dood bevestigd. Eerder op de dag meldde de Al-Watan-website dat hij stierf in een militair ziekenhuis.

Mubarak werd eind januari geopereerd en werd gefotografeerd met zijn kleinzoon toen hij herstelde. Op zaterdag zei de zoon van Mubarak echter dat de voormalige president op de intensive care lag.

Mubarak, geboren in 1928, trad als tiener in de luchtmacht en speelde een sleutelrol in de Arabisch-Israëlische oorlog van 1973. Hij werd minder dan tien jaar later president, na de moord op president Anwar Sadat, en speelde een sleutelrol in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

Maar ondanks de miljarden dollars aan militaire hulp die Egypte tijdens zijn ambtsperiode ontving, bleef de werkloosheid, armoede en corruptie groeien. Ontevredenheid bereikte het hoogtepunt in januari 2011, nadat soortgelijke protesten in Tunesië leidden tot de omverwerping van de president daar. Mubarak werd 18 dagen later gedwongen af ​​te treden.

Iets meer dan een jaar na de val van Mubarak won Mohamed Morsi, een islamitische politicus, de eerste democratische presidentsverkiezingen in Egypte. De nieuwe president was minder dan een jaar in functie. Te midden van massale protesten werd hij afgezet in een militaire staatsgreep onder leiding van generaal Abdel Fattah al-Sisi.

Al-Sisi won vervolgens twee presidentsverkiezingen. Morsi stierf in 2019 in de gevangenis. In 2012 werd Mubarak veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens de dood van enkele van de 900 demonstranten die tijdens de opstand een jaar eerder door de veiligheidstroepen waren gedood. Zowel hij als zijn twee zonen werden ook veroordeeld voor corruptie. Maar de meer serieuze aanklachten tegen Mubarak werden later vernietigd en hij werd in 2017 vrijgelaten.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April